BERGENSJAKK

Forhåndsomtale av Norgesmesterskapet 2021 – Eliteklassen

IM Joachim B. Nilsen har på oppdrag fra Norges Sjakkforbund skrevet en forhåndsomtale av Eliteklassen. Merk at førsterangerte GM Aryan Tari har trukket seg for å fokusere på FIDE World Cup som starter 12. juli.

Forhåndsomtale av Norgesmesterskapet 2021 – Eliteklassen
av IM Joachim B. Nilsen

Eliteklassen 2021Eliteklassen, som opprinnelig skulle vært spilt i forbindelse med Landsturneringen i Bergen, går av stabelen over ni runder i Oslo 2. – 10. juli.

Norgesmesterskapet har i år rekordstore premier, førsteplassen får hele 96.000 kroner, og kan følges direkte hos Amedias nettplattform direktesport.no eller via en rekke lokalaviser.

På deltakerlisten finner vi flere stormestere og tidligere norgesmestere, og vi må faktisk utenfor topp ti for å finne den første spilleren rangert under 2450 i rating!

Det er med andre ord duket for en historisk sterk eliteklasse i sommer.

Du kan følge Eliteklassen direkte hos Amedia her.

Tre favoritter
Med en så sterk Eliteklasse er det naturlig nok vanskelig å peke ut klare favoritter, men det er likevel tre spillere som fanger oppmerksomheten i forkant.

Urkedal og Hammer møtes igjen
Urkedal og Hammer møtes igjen
(Foto: Anniken Vestby 2018)
Ratingfavoritten
Jon Ludvig Hammer er forhåndsfavoritt, hvis det går an å si det i et så sterkt felt, med sin sterke rating på 2608. Han er et kjent navn for mange, særlig for hans rolle som hjelper under Magnus Carlsens første VM-seier i 2013. Etter et par rolige år er Hammer nå tilbake, og har garantert store ambisjoner om å sikre seg både førsteplassen og sin fjerde NM-tittel. Med en rating på 2608 er han et stykke unna toppnivået, men stiller nok svært motivert på startstreken.

Den seige
Det er ikke bare undertegnede som har blitt slengt veggimellom av teoristerke Frode Urkedal (Offerspill), og det er heller ingen overraskelse at Oslo-gutten har to NM-titler under beltet – noe han helt sikket vil bygge videre på under årets Eliteklasse. Ratingmessig stiller Urkedal, med en rating på 2561 noe bak den høyest rangerte, men vi kan trygt forvente flere hardtslående partier fra seige og teknisk utsøkte Urkedal.

Agdestein er tredjerangert
Agdestein er tredjerangert
(Foto: Anniken Vestby 2020)
Veteranen
Simen Agdestein trenger ingen videre introduksjon, men vi kan for ordens skyld skyte inn at han på midten av 1980-tallet ble regnet som Norges og Nordens sterkeste sjakkspiller – en spillestyrke han holdt helt til det dukket opp en verdensmester fra Lommedalen.
Blant hans meritter finner vi en andreplass i Junior-VM foran Vishy Anand. I tillegg har han vært lærer og trener for mange av Norges aller beste spillere på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum – blant Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer.
Selv om ratingen er nede på 2552 er det ingen tvil om toppnivået, og Agdestein er nok svært lysten på sin åttende NM-tittel.

Men hva skjer på slagmarken?
Vi skal imidlertid ikke glemme at det er langt flere som kan hevde seg i sammendraget, eller glimte til med sterke enkeltpartier – selv om dette fort kan bli seende ut som litt av en slagmark med så mange sterke og ambisiøse spillere. Det er knyttet stor spenning til om veteran og NM-grossist Berge Østenstad (Asker) kan hente fram gamle kunster og hamle opp med ungdommen. Johan Salomon (Offerspill) har ikke spilt langsjakk på lenge, men har trent godt og vil jakte sin andre NM-tittel, mens Benjamin Arvola Notkevich (Tromsø) jakter sin første. Lars Oskar Hauge (Oslo Shackselskap) og Benjamin Haldorsen (Offerspill) er antakelig mest fokusert på å sikre seg GM-tittelen, og Kristian Stuvik Holm (Vålerenga) jakter nok også stormesternapp i sommer.

Se hele deltakerlisten her.

Den skumle ungdommen
Vi skal imidlertid ikke glemme at Eliteklassen ofte er en arena for overraskende resultater, gjerne utført av fremadstormende unge spillere. Det er verdt å holde et ekstra godt øye med 16-årige Elham Abdulrauf (Nordstrand) i år, i tillegg til Mathias Unneland (Aalesunds) og Shazil Shehzad (Sandnes). Abdulrauf er høyest rangert av disse, mens Unneland og Shehzad kunne bokføre hvert sitt IM-napp i løpet av fjoråret, og har nok skumle planer om å fortsette den sterke utviklingen.
Man skal heller ikke glemme Nordstrand-duoen Andreas Tryggestad og Isak Sjøberg. Førstnevnte har flere sterke spillere på rullebladet, mens sistnevnte vant junior-NM i 2019.

Tre kjappe
Enhver forhåndsomtale med respekt for seg selv prøver seg på den umulige oppgaven det er å spå utfallet. For å unngå skamfullt dårlige tips har vi heldigvis fått flere sterke spillere i tale, og her kommer deres forhåndstips.
Vi har stilt følgende tre spørsmål, svarene er i kursiv skrift.
Hvem vinner årets Eliteklasse?
Hvem blir årets overraskelse?
Hvor mange spillere klarer et tittelnapp?

Åpningsguru tror på Urkedal: – Han har jobbet godt
Kjetil Stokke er internasjonal mester i sjakk, har deltatt i Eliteklassen flere ganger og er kjent som en av landets fremste når det gjelder åpningsfasen av spillet. Han peker på Urkedal, men tror det blir svært jevnt.
– Jeg tror Frode Urkedal vinner fordi jeg tror han har vært disiplinert under den lange sjakktørken vi har hatt nå. Han er en solid og gjennomarbeidet spiller som jeg tror har analysert godt over en lengre periode, så jeg tror på ham i år. Det er veldig vanskelig å tippe på overraskelser siden det har vært så lite sjakk det siste året, men jeg tror Tor Fredrik Kaasen (Vålerenga) kan overraske oss positivt – han er bare rangert som nummer 16.

Stokke tror derimot ikke på noen tittelnapp i årets Eliteklasse.

Tror på Hammer-gull i comebacket: – Et toppnivå bare Magnus har
Johannes Kvisla er FIDE-mester, tidligere norgesmester i aldersbestemte klasser og har flere svært sterke turneringsresultater på merittlisten. Han er også en av de som har spilt flest partier i landet, og er dermed uvanlig rutinert for alderen. Kvisla har klare tanker om årets Eliteklasse, og «Eliteklassens svar på Sverige» kan overraske stort i år.

– Jeg tror Jon Ludvig Hammer vinner, rett og slett fordi han er best. Han er en ekstremt god sjakkspiller, har vært over 2700 i rating, og sånn sett har han vist et toppnivå som ingen andre utenom Magnus har. Det blir to tittelnapp, men overraskelse er vanskelig å spå. Jeg tror Anders Hobber (Vålerenga), Tor Fredrik Kaasen (Vålerenga) og Gunnar Lund (Tromsø) kan overraske, men jeg går for førstnevnte. Han er en utrolig solid spiller som er veldig vanskelig å slå, men er han en farlig kontringsspiller – han er Eliteklassens svar på Sveriges landslag i fotball!

Super-Silje tror på veteranen: – Han vil gjøre det sterkt
Silje Bjerke har en liten sjakkpause i noen år nå, men er stadig rangert som en av Norges beste kvinnelige sjakkspillere – gjennom tidene. I 2005 ble hun den første kvinnen som spilte Eliteklassen i NM, og har vært et forbilde for sjakkinteresserte jenter i miljøet i mange år. Bjerke har også representert Norge i OL og VM ved flere anledninger, og stoler på at forhåndsfavoritten i årets Eliteklasse.

– Jeg tror Jon Ludvig Hammer innfrir favorittstempelet i år.

Når det kommer til årets overraskelse velger Bjerke å gå motstrøms, og velger å se til et av feltets veteraner. Berge Østenstad har vunnet NM-gull ved hele åtte anledninger, og det er stormesterens rutine som fremheves her.

– I et felt fullt av unge, fremadstormende spillere vil jeg trekke fram NM-konge Berge Østenstad, som en jeg tror vil gjøre det sterkt. Med tanke på hans meritter vil det kanskje ikke være noen kjempeoverraskelse, men like fullt imponerende i den tøffe konkurransen fra unge talenter.

Bjerke mener det er mange kandidater til både IM- og GM-napp, men at det som alltid er vanskelig å spå hvem som finner toppformen. Hun ender i sitt tips på to IM-napp.

Tromsø-komet holder en knapp på de yngste
Torbjørn Valvåg er en av Nord-Norges beste spillere, og har i løpet av sin korte karriere rukket å briljere med alt fra glimrende angrepspartier til modent posisjonsspill. Som en ung, fremadstormende spiller har han selvsagt stor tro på klassens yngste, og holder en knapp på en av publikumsfavorittene.

– Jeg tror Benjamin Arvola Notkevich vinner Eliteklassen, fordi han er veldig god i kaotiske stillinger. Når det gjelder årets overraskelse velger jeg Mathias Unneland og Shazil Shehzad, de er to unge spillere som har hatt mye fremgang de siste årene.

Valvåg tror også Unneland og Shehzad henter hjem hvert sitt IM-napp – sprekt tips!

Skråblikk fra Nord
Sven Wisløff Nilsen, sjefsskribent på Tromsø Sjakklubb sine hjemmesider, har pratet med Nord-Norges store håp – Erlend Mikalsen (Alta), Benjamin Arvola Notkevich (Tromsø) og Mads Vestby-Ellingsen (Tromsø). I tillegg har vi fått eksil-nordlendingen Tor Fredrik Kaasen (Vålerenga) i tale. Sven holder selv en knapp på Arvola Notkevich, men i en klasse med hele syv stormestre må han finne toppformen tidlig for å gå helt til topps – vi gleder oss til å følge med.

«Notkevich har en frisk angrepsstil basert på gode regneferdigheter, og han spiller ofte publikumsvennlige partier – en kar verdt å følge med på!»

Her er hva spillerne selv tror før årets knallsterke Eliteklasse.

Angrepshissig firkløver
Erlend Mikalsen fra Alta er internasjonal mester, og en svært teoristerk spiller med store kunnskaper om både taktikk og angrepsspill. Alle som kjenner til Mikalsen vet hvor giftig han kan være, men nordlendingen selv uttaler at han har verken mål eller forventninger om noe toppresultat etter et år uten sjakkturneringer.

Når det gjelder Tor Fredrik Kaasen holder vi et spesielt øye på ham grunnet hans kompromissløse stil ved brettet. Han sier selv at han vil være «superfornøyd med en plassering blant topp fem», og at drømmen om stormesternapp vil kreve en nærmest feilfri turnering.

Mads Vestby-Ellingsen er hakket roligere på brettet, og definitivt en god del roligere utenfor brettet, men har tidligere vist at han kan hamle opp med hvem som helst på en god dag. Han har ikke fokus på stormesternapp, men er klar for å gripe de mulighetene som skulle dukke opp.

Avslutningsvis har vi en spiller mange holder som sin favoritt, nemlig Benjamin Arvola Notkevich. Hans målsetning er, som alltid, å vinne – og han sier at en god start blir viktig ettersom det kan bli vanskelig å spille for seier i møte med feltets storkanoner.

Lykke til!
Uansett hvem som henter hjem årets NM-gull blir det spennende å følge turneringen, og du kan følge begivenhetene via Amedias direktesendte dekning hver runde med ulike ekspertkommentatorer.

Vi ønsker alle deltakere lykke til, og ser frem til å følge mange spennende partier i årets Eliteklasse.