BERGENSJAKK

Øystein Brekke støtter Simen Agdestein i presidentvalget

Vi har mottatt følgende innlegg fra Øystein Brekke, som bl.a. er sjakkhistoriker, tidligere generalsekretær i Norges Sjakkforbund og mangeårig redaktør av Norsk Sjakkblad:

Hvorfor vi bør velge Simen Agdestein til ny president i Norges Sjakkforbund
av Øystein Brekke

Simen og elever på NTG i 2007
Simen og elever på NTG i 2007
(Foto: Øystein Brekke)

Helt siden november 2013 har Norge hatt verdensmesteren i sjakk, pluss TV-sendinger med dels fenomenale seertall.

Men Norges Sjakkforbund har i liten grad klart å bidra til en tilsvarende stor entusiasme rundt i landet. Klubbene og kretsene har hørt lite fra Norges Sjakkforbund, og mest om å bidra til nye prosjekter.

Morten Madsen har vært president gjennom fem år og fortjener en takk. Noen må stille til valg, og det kan føles urettferdig å bli erstattet. Men etter fem år har laget fortsatt stagnert, og det har blitt noen uheldige situasjoner som en leder må ta ansvar for.

Så passer det glimrende at en drivende kraft og samtidig frontfigur, ener og kjendis i norsk sjakk, Simen Agdestein, nettopp nå takker ja til å bli ny «landslagssjef», ny president i forbundet vårt. Knapt noen kan mer enn Simen promotere sjakk her til lands og bli en døråpner for Norges Sjakkforbund og alle klubbene.

Noen sier at Simen Agdestein sant nok er en fantastisk sjakkspiller, men at han mangler nødvendig erfaring i norsk sjakkorganisasjon. Det er faktisk å snu alt på hodet.

Tross en viss skepsis i norsk sjakk, men med hjelp fra Ole Valaker og andre, klarte Simen fra posisjonen sin som tidligere toppidrettsutøver også i fotball å få i gang en egen sjakklinje på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum fra 1998. Det startet med blanke ark og var et gjennombrudd som har bidratt mer enn vi kanskje tenker over til blant annet utviklingen i norsk toppsjakk.

Simen skrev selv læreplanen for sjakk som skolefag og satte mål om å utvikle både gode sjakkspillere og ressurspersoner for norsk sjakk. Begge deler har lyktes ganske bra. I de to forrige landsturneringene, 2018 og 2019, var henholdsvis 8 av de 9 første og 7 av de 8 første tidligere elever hos Simen på NTG i Bærum. Muligheten for å ta videregående skole på en egen sjakklinje ser i seg selv ut til å ha motivert flere unge til å gå mer inn for sjakken.

Simen etablerte og ledet samtidig NTG Sjakklubb som ble en av de beste i Norge og senere i stedet mer lokalt Dragulf Ungdomssjakklubb og Sjakklubb. Han engasjerte gjennom mange år NTG-elevene i sjakkundervisning for over tusen elever i hvert skoleår i Oslo og Bærum, pluss skoleturneringer i Asker. Gjennom over 20 år har NTG i Bærum vært en hovedarena for sjakk i Norge med flere turneringer innen både Norges Grand Prix og Barnas Grand Prix enn noe annet sted, og med treningssamlinger for unge fra hele landet.

Noen vil si at Simen har slett ikke gjort alt dette selv. Nei, han har nettopp framstått som en leder og organisator med evne til det aller viktigste: Å se andre ressurspersoner og delegere til dem. I starten var det slike dyktige elever som Victor Hansen og Tarjei Joten Svensen. Da 9-åringene Magnus Carlsen og Brede Hagen kom til NTG for å få veiledning i sjakk, satte Simen sivilarbeideren sin Torbjørn Ringdal Hansen på oppgaven. Det var heller ikke noe dårlig valg.

Siden så Simen organisasjonstalentene til Olga Dolzhykova da hun kom fra Ukraina, og har gitt Olga stor tillit og store oppgaver som Simen selv forteller har vært avgjørende viktig for den solide utviklingen til NTG-sjakken. Fra 1998 til i dag har NTG-sjakken vist et utrolig høyt aktivitetsnivå på mange områder. Jeg er selv blant dem som har holdt dommerkurs på NTG for elever og andre, og det har vært trenerkurs osv.

Midt i det hele skrev Simen en daglig sjakkspalte i VG gjennom 31 år, har blant annet skrevet en fin bok om Magnus Carlsens vei til stormestertittelen, som han selv var en ganske sterk bidragsyter til og stiller ikke så sjelden som en glimrende computer-uavhengig sjakk-kommentator på TV.

Så gjør det da ingenting at han som 54-åring samtidig også holder en imponerende spillestyrke og kreativitet som sjakkspiller, og også internasjonalt har blitt noe av en relativt ung sjakklegende, og stadig blir engasjert som artikkelforfatter i verdens ledende sjakktidsskrift New In Chess Magazine.

At Simen satt i Norges Sjakkforbunds sentralstyre i perioden 1999-2000, blir i denne sammenheng smått, men noen har altså skrevet at det er en bakgrunn han kunne trengt. Det er motsatt. Ingen presidentkandidat i historien vår har hatt en bedre sjakk-CV i norsk sjakk, både på grunnplanet og i toppen, enn Simen Agdestein.

Ingen er personlig perfekt, og Simen mener slett ikke det om seg selv. Men han har imponerende nok bygget fra scratch og ledet et så stort sjakkprosjekt i Norge fra 1998 til i dag, gjennom begeistring, motivasjon, kompetanse, delegering og tillit, gjennom å se kvalitetene hos andre = god ledelse. Det er noe slikt vi trenger nå!

Tenk også bare på mulighetene når det ikke er deg eller meg, men Simen Agdestein som møter opp som Norges Sjakkforbunds president i Halden, Kristiansand, Ålesund, Narvik, Vadsø og andre steder i landet, eller deltar i møte med myndigheter eller mulige sponsorer.

Allerede nyheten om Simen Agdestein som ny president vil for første gang på mange år kunne gi Norges Sjakkforbund mye positiv oppmerksomhet. Kjære sjakk-Norge: Nå må vi stemme på Simen og ikke forspille sjansen!