BERGENSJAKK

Altibox Norway Chess 2020 – runde 10

Carlsen vant turneringen på tross av tap mot Aronian
Carlsen vant turneringen på tross av tap mot Aronian
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Altibox Norway ChessGM Magnus Carlsen (2863) fikk en skuffende avslutning på Altibox Norway Chess, da han tapte med hvit mot GM Levon Aronian (ARM 2767) i tiende og siste runde. Carlsen hadde allerede vunnet turneringen og manglet kanskje litt motivasjon.
Aronian fikk en behagelig sluttspillfordel og førte partiet til seier etter enkelte unøyaktigheter fra begge parter.

GM Alireza Firouzja (FID 2728) avsluttet med seier mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2753) og endte på andreplass, bare ett poeng bak Carlsen.

GM Aryan Tari (2633) spilte et solid svartparti mot verdenstoer GM Fabiano Caruana (USA 2828) og hadde ingen større problemer med å holde remis. I Armageddon var det annerledes, og her vant Caruana svært overbevisende.

17-årige Firouzja viste sitt potensiale med andreplass
17-årige Firouzja viste sitt potensiale med andreplass
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Etter ti runder endte Carlsen øverst på tabellen med 19½ poeng. Langsjakkpartiene ga fem seire, tre remiser og to tap. Han gikk ned ett ratingpoeng på dette resultatet, men øker likevel avstanden til Caruana siden han gikk ned 5 poeng.

Firouzja ble nummer to med 18½ poeng og Aronian nummer tre med 17½. Deretter følger Caruana med 15½, Duda med 9½ og Tari med 3½ poeng. Tari klarte ikke å utnytte de sjansene han fikk og endte med tre remiser og syv tap. Dette gir 14 tapte ratingpoeng.

Den store ratingvinneren i Stavanger ble Firouzja. 17-åringen gikk opp 21 ratingpoeng til 2749 og er for første gang inne på topp-20, foran spillere som Nakamura og Taopalov.

Det er ikke avklart hva Carlsens neste langsjakkturnering blir. Nederlandske Tata Steel Chess er fortsatt på terminlisten med oppstart 15. januar 2021, men det gjenstår å se om dette lar seg gjennomføre.

Tabell      
1. Carlsen  19.5
2. Firouzja 18.5
3. Aronian  17.5
4. Caruana  15.5
5. Duda    9.5
6. Tari    3.5