BERGENSJAKK

Altibox Norway Chess 2020 – runde 9

Firouzja tapte bondesluttspilet mot Carlsen
Firouzja tapte bondesluttspilet mot Carlsen
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Altibox Norway ChessGM Magnus Carlsen (2863) er vinner av Altibox Norway Chess en runde før slutt. I niende runde ble det seier med svart mot den nærmeste utfordreren, GM Alireza Firouzja (FID 2728). Det var et relativt kjedelig parti hvor Carlsen fikk en liten sluttspillfordel. Vinstsjansene lå først og fremst i Firouzjas tidsnød. Avgjørelsen falt i et bondesluttspill hvor enhver mesterspiller lett holder remis med nok tid på klokken. Det hadde ikke Firouzja, og 10 sekunder pr. trekk viste seg å være for lite.

GM Aryan Tari (2633) burde fått sin første langsjakkseier i denne runden. Etter overoptimistisk spill fra GM Levon Aronian (ARM 2767) fikk Tari stor fordel og sto utvilsomt til vinst. Han fant likevel ikke noe avgjørende og Aronian klarte etterhvert å utligne stillingen og berge remis. Etter denne kalddusjen virket Tari sjanseløs i Armageddonpartiet hvor Aronian vant enkelt.

Tari klarte ikke å slå Aronian
Tari klarte ikke å slå Aronian
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Langsjakkpartiet mellom GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2753) og GM Fabiano Caruana (USA 2828) var langt, men endte remis uten dramatikk. Også her gikk svartspilleren, altså Caruana, seirende ut i Armageddon.

Etter ni av ti runder leder Carlsen med 19½ poeng. Langsjakkpartiene har gitt fem seire, tre remiser og ett tap. Dette gir ratingframgang på 5½ poeng.
Kampen om andreplass står mellom Firouzja med 15½, Aronian med 14½ og Caruana med 14. Duda har 9½ og Tari 2½ poeng.

Tiende og siste runde spilles fredag kl. 17.00. Partiene er Carlsen – Aronian, Firouzja – Duda og Caruana – Tari.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24, hvor man også finner kommentatorene GM Vladimir Kramnik og GM Judit Polgar.
TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 16.30 med Fin Gnatt, GM Jon Ludvig Hammer, GM Nils Grandelius og Hans Olav Lahlum i studio.

Les mer om niende runde hos TV 2 og Chess24.

Tabell      
1. Carlsen  19.5
2. Firouzja 15.5
3. Aronian  14.5
4. Caruana  14.0
5. Duda    9.5
6. Tari    2.5