BERGENSJAKK

Altibox Norway Chess 2020 – runde 5

Duda slo Carlsen i Altibox Norway Chess
Duda slo Carlsen i Altibox Norway Chess
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Altibox Norway ChessGM Magnus Carlsen (2863) tapte mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2753) i femte runde av Altibox Norway Chess. Dermed er rekken hans på 125 ubeseirede langsjakkpartier brutt.

Det var et svært skarpt og interessant parti hvor Carlsen ofret kvalitet med svart for å angripe den hvite kongen på c1. Stillingen var lenge uklar for et menneske, men så gjorde Carlsen en stor overseelse da han ikke regnet langt nok i en variant. Etter 31…Dxa2? 32.Dc2! Dxc4 33.Te8+ trodde Carlsen at han sto klart best hvis han spilte 33…Txe8 34.Txe8+ Kh7. Det han oppdaget for sent var at hvit hadde det geniale 35.Th8+!! Kxh8 36.Lxg7+ som vinner dronningen. Resultatet var at Carlsen måtte gi et halvt tårn og var sjanseløs videre, selv om Dudu gjorde det litt spennende med sitt høye tidsforbruk.

Aronian har overtatt ledelsen
Aronian har overtatt ledelsen
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)
Med aggressivt spill tok GM Levon Aronian (ARM 2767) initiativet med svart mot GM Fabiano Caruana (USA 2828). Amerikaneren så seg tvunget til å ofre en kvalitet, men fikk aldri tilstrekkelig kompensasjon. Sluttspillet var enkel vinst for Aronian, som nå har overtatt ledelsen i turneringen.

GM Aryan Tari (2633) hadde svart mot GM Alireza Firouzja (FID 2728) og kom greit fra åpningen. Etter sterkt spill fra Firouzja vant han en bonde på dronningfløyen og kunne gå over i et vunnet tårnsluttspill. Dermed fikk Tari sitt fjerde tap på fem runder.

Halvveis i de ti rundene leder Aronian med 11 poeng foran Firouzja med 10 og Carlsen med 9. På nedre halvdel av tabellen finner vi Caruana med 7, Duda med 4 og Tari med 1½ poeng.

Sjette runde spilles søndag kl. 17.00. Da møter spillerne samme motstander som i femte runde, men med motsatt farge. Dermed blir partiene Carlsen – Duda, Tari – Firouzja og Aronian – Caruana. Direktesendte partier kan følges hos Chess24, hvor man også finner kommentatorene GM Vladimir Kramnik og GM Judit Polgar. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 16.30 med Fin Gnatt, GM Jon Ludvig Hammer, GM Kjetil A. Lie og GM Nils Grandelius i studio.

Les mer om femte runde hos VG og Chess24.

Tabell      
1. Aronian  11.0
2. Firouzja 10.0
3. Carlsen  9.0
4. Caruana  7.0
5. Duda    4.0
6. Tari    1.5