BERGENSJAKK

Altibox Norway Chess 2020 – runde 1

Fra runde runde av Altibox Norway Chess
Fra runde runde av Altibox Norway Chess
(Foto: Lennart Ootes / Altibox Norway Chess)

Altibox Norway ChessGM Fabiano Caruana (USA 2828) og GM Alireza Firouzja (FID 2728) har tatt ledelsen etter første dag av Altibox Norway Chess i Stavanger. GM Magnus Carlsen (2863) spilte remis i langsjakken og er nummer tre etter seier i Armageddon.

Caruana ofret bonde med svart mot GM Aryan Tari (2633) og fikk et langsiktig initiativ. Amerikaneren vant etterhvert tilbake bonden og gikk seirende ut av sluttspillet.

Firouzja mot GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2753) var et mye skarpere parti med uvanlig mange fribønder. Svartspiller Firouzja sto best hele veien og vant det som definitivt var rundens mest spennende parti.

Carlsen hadde aldri vinstsjanser i et solid svartparti mot GM Levon Aronian (ARM 2767). Etter 30 trekk ble det remis ved trekkgjentakelse og dermed fulgte turneringens første Armageddon-parti. Dette så lenge svært lovende ut for hvitspiller Aronian, men han spilte for langsomt og bukket tårn like før han ville tapt på tid.

Etter første runde er Caruana og Firouzja i tet med 3 poeng foran Carlsen med 1½. Aronian har 1 poeng, mens Tari og Duda er poengløse så langt.

Andre runde spilles tirsdag kl. 17.00 med partiene Carlsen – Firouzja, Caruana – Duda og Aronian – Tari. Direktesendte partier kan følges hos Chess24, hvor man også finner kommentatorene GM Vladimir Kramnik og GM Judit Polgar.
TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 16.30 med Fin Gnatt, GM Jon Ludvig Hammer, IM Espen Lie og WFM Maud Rødsmoen i studio.

Se også omtale av første runde hos Chess24, ChessBase og Chess.com.

Tabell       
1-2. Caruana  3.0
   Firouzja  3.0
3.  Carlsen  1.5
4.  Aronian  1.0
5-6. Duda    0.0
   Tari    0.0