BERGENSJAKK

Legends of Chess 2020 – 5. runde

Carlsen fikk god motstand av Ivanchuk i femte runde
Carlsen fikk god motstand av Ivanchuk i femte runde
(Foto: Chess24)

Legends of chessI femte runde av Legends of Chess måtte GM Magnus Carlsen (2881) avgi sitt første matchpoeng. Han tapte på en meget spesiell måte med hvit i det første partiet mot GM Vasyl Ivanchuk (UKR 2686). Etter at Ivanchuk med bonde over lenge hadde stått til vinst i sluttspillet gjorde han en stygg feil som ga Carlsen flere veier til seier. Han valgte ingen av dem, men spilte 73.Db3?? som gikk rett i matt etter 73…Dd7+.

Det andre partiet ble remis før Carlsen utlignet med hvit i parti tre. Ivanchuk valgte deretter en svært solid variant i siste parti og styrte enkelt partiet til remis. Dermed ble det 2-2 og Armageddon. Her gikk Carlsen som vanlig seirende ut og fikk 2 matchpoeng mot 1 til Ivanchuk.

Nepomniachtchi er på delt førsteplass
Nepomniachtchi er på delt førsteplass
(Foto: Chess24)

GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2778) nyttet sjansen til å gå opp på delt førsteplass med seier 3-1 i det russiske oppgjøret mot GM Peter Svidler (RUS 2742). De to første partiene ble remis, men Nepomniachtchi vant både parti tre og fire. Vinneren spiller mye bra sjakk, men har et problem med at han slurver og spiller unøyaktig i vinststillinger.

GM Vladimir Kramnik (RUS 2756) er nummer tre på tabellen etter seier 2½-1½ mot GM Ding Liren (CHN 2836). Dette var en match med mange feil, og Kramnik bukket tårn i to av de fire partiene. Han holdt likevel remis i et av dem og vant de to partiene hvor han ikke bukket.

GM Anish Giri (NED 2731) nærmer seg også teten etter seier 2½-1½ mot GM Boris Gelfand (ISR 2702). Sistnevnte startet bra, men har nå tapt tre strake matcher.

GM Peter Leko (HUN 2710) og GM Viswanathan Anand (IND 2751) spilte 2-2 og gikk dermed til Armageddon. Her gikk det altfor sakte med Anand og Leko tok matchseieren.

Etter fem runder leder Carlsen og Nepomniachtchi med 14 poeng. Deretter følger Kramnik med 10 og Svidler med 9 poeng. Giri på femteplass med 8 kan også håpe på semifinaleplass, men resten av feltet trolig er for langt bak. De fire beste går videre til semifinaler.

Sjette runde spilles søndag. Uvanlig nok starter matchen mellom Carlsen og Ding Liren allerede kl. 12.00. Årsaken er at Carlsen ønsker å se siste serierunde i engelsk Premier Leuage, hvor han kjemper helt i toppen i Fantasy League. Ding Liren hadde ingenting mot å starte tidligere, siden han da slipper å spille om natten lokal tid.
De andre matchene, Anand – Nepomniachtchi, Gelfand – Kramnik, Leko – Giri og Ivanchuk – Svidler, starter som vanlig kl. 16.00.
Alle partier sendes hos Chess24 med kommentering på engelsk, norsk og flere andre språk. TV 2 sender på TV 2 Sport 2 fra kl. 11.30 med bl.a. GM Aryan Tari og Ellen Øen Carlsen i studio.

Les mer om femte runde hos Chess24 (engelsk) og TV 2.

5. runde             
Ivanchuk - Carlsen    2.0-3.0
Svidler - Nepomniachtchi 1.0-3.0
Kramnik - Ding Liren   2.5-1.5
Gelfand - Giri      1.5-2.5
Leko   - Anand     3.0-2.0

Tabell              
1-2. Carlsen       NOR 14
1-2. Nepomniachtchi   RUS 14
3. Kramnik        RUS 10
4. Svidler        RUS  9
5. Giri         NED  8
6. Gelfand        ISR  6
7. Ivanchuk       UKR  5
8. Leko         HUN  4
9. Ding Liren      CHN  3
10. Anand         IND  2