BERGENSJAKK

VM for kvinner 2020

Wenjun Ju forsvarte sin VM-tittel for kvinner
Wenjun Ju forsvarte sin VM-tittel for kvinner
(Foto: FIDE)

VM for kvinner 2020VM for kvinner ble spilt fra 5. til 24. januar med seks runder i Shanghai (Kina) og seks runder pluss omspill i Vladivostok (Russland).

Regjerende verdensmester for kvinner Wenjun Ju (CHN 2584) møtte utfordrer GM Aleksandra Goryachkina (RUS 2578) i en match over 12 partier. De to finalistene er hhv. nummer to og fire på FIDEs verdensranking for kvinner.

Det ble en svært spennende match, hvor hele seks av de tolv partiene fikk en vinner. Etter åtte partier ledet Goryachkina 4½-3½, men Wenjun Ju slo tilbake med to strake seire og ledet med ett poeng før det tolvte og siste partiet. Her lyktes Goryachkina i å vinne med hvit og hun utlignet dermed til 6-6. Dermed måtte verdensmesteren kåres i omspill over fire hurtigsjakkpartier.

Goryachkina sto til vinst i første omspillparti og presset i det andre. Likevel berget Wenjun Ju remis i begge tilfeller. Som så ofte før straffet det seg å ikke nytte sjansene. Wenjun Ju vant det tredje partiet og holdt remis i det fjerde. Dermed forsvarte hun tittelen, og Kina beholder verdensmesteren i ytterligere to år.