BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2020 – 8. runde

Carlsen slo Vitiugov og fikk endelig en seier
Carlsen slo Vitiugov og fikk endelig en seier
(Foto: Alina l’Ami)

Tata Steel Chess 2020I åttende runde av Tata Steel Masters klarte GM Magnus Carlsen (2872) endelig å bryte remisrekken. Partiet mot GM Nikita Vitiugov (RUS 2747) ble en posisjonell nedspilling hvor den russiske stormesteren ga opp i trekk 30. Dette var relativt tidlig, men svarts stilling ville uansett kollapset i løpet av kort tid.

Ledende GM Alireza Firouzja (FID 2723) spilte remis med svart mot GM Jorden van Foreest (NED 2644) i denne runden. Dermed kunne GM Fabiano Caruana (USA 2822) nytte sjansen til å gå opp på delt førsteplass. Caruana hadde fordel mot GM Viswanathan Anand (IND 2758), men rotet seg inn i et trolig tapt sluttspill. Her var det Anands tur til å trå feil og Caruana klarte å vende sluttspillet med kvalitet under til seier.

Caruana er på delt førsteplass etter seier mot Anand
Caruana er på delt førsteplass etter seier mot Anand
(Foto: Alina l’Ami)

Det ble også helpoeng til GM Vladislav Kovalev (BLR 2660) mot GM Jeffery Xiong (USA 2712) og til GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2758) mot GM Yangyi Yu (CHN 2726). Begge disse tok i likhet med Carlsen sin første seier i turneringen.

Med fem runder igjen leder Caruana og Firouzja med 5½ poeng foran GM Wesley So (USA 2765) og van Foreest med 5. Carlsen og Duda er på delt femteplass med 4½ poeng.

I Tata Steel Challengers er det fortsatt GM Pavel Eljanov (UKR 2650) i tet med 5½ poeng. Et halvpoeng bak med 5 poeng følger GM David Anton Guijarro (ESP 2694), GM Surya Shekhar Ganguly (IND 2636), GM Erwin L’Ami (NED 2606) og GM Nils Grandelius (SWE 2673). Grandelius vant mot IM Dinara Saduakassova (KAZ 2519) og har nå 3½ poeng på de fire siste rundene.

Spillerne har fri mandag og niende runde starter tirsdag kl. 13.30. Da venter det svært viktige oppgjøret Firouzja – Carlsen.
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Masters | Challengers) hvor Svidler og Gustafsson kommenterer. Det blir også partianalyse hos Sesse.
TV 2 sender direkte på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo fra kl. 13.15. Kommentatorer er GM Jon Ludvig Hammer, IM Benjamin Haldorsen og Hans Olav Lahum.

Les mer om åttende runde hos Chess24, ChessBase og Chess.com.