BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2020 – 4. runde

So overtok ledelsen etter seier mot Firouzja
So overtok ledelsen etter seier mot Firouzja
(Foto: Alina l’Ami)

Tata Steel Chess 2020GM Wesley So (USA 2765) har tatt over ledelsen i Tata Steel Masters etter seier mot GM Alireza Firouzja (FID 2723) i fjerde runde. Det eneste andre vinstpartiet var GM Vladislav Artemiev (RUS 2731) – GM Vladislav Kovalev (BLR 2660), hvor hvit gikk seirende ut.

GM Magnus Carlsen (2872) hadde svart mot GM Jorden van Foreest (NED 2644) i det som ble et svært skarpt parti. Begge så ut til å være godt forberedt, men nederlenderen hadde sett lengst og etter 16.g4! fikk han klar fordel og bonde over. Avgjørelsen falt i praksis i trekk 29, da van Foreest lot være å spille et svært lovende kvalitetsoffer. Etter dette fikk svart tilstrekkelig motspill og berget remisen uten problemer.
Dette var Carlsens 111. langsjakkparti uten tap og verdensrekorden er dermed i havn.

Junioren GM Jeffery Xiong (USA 2712) fortsetter å imponere mot verdenseliten. I denne runden presset han lenge mot GM Fabiano Caruana (USA 2822), men verdenstoeren berget remis.

Carlsen berget remis også mot van Foreest
Carlsen berget remis også mot van Foreest
(Foto: Alina l’Ami)

Etter fire runder er So alene i tet med 3 poeng. Deretter følger Caruana, Firouzja, Xiong, Artemiev og van Foreest med 2½ poeng. Carlsen har 2 poeng og er på delt 7-10. plass med ni runder igjen.

I Tata Steel Challengers leder GM Surya Shekhar Ganguly (IND 2636) med 3 poeng foran GM David Anton Guijarro (ESP 2694), GM Rauf Mamedov (AZE 2659), GM Pavel Eljanov (UKR 2650), GM Sarin Nihal (IND 2618) og GM Erwin L’Ami (NED 2606) med 2½.
GM Nils Grandelius (SWE 2673) spilte remis og har 1½ poeng.

Onsdag har spillerne fri og femte runde spilles torsdag kl. 14.00 med Carlsen hvit mot sin VM-sekundant GM Daniil Dubov (RUS 2683). Denne runden spilles i Eindhoven og starter derfor en halvtime senere enn rundene i Wijk aan Zee,
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Masters | Challengers) hvor Svidler og Gustafsson kommenterer. Det blir også partianalyse hos Sesse.
TV 2 sender direkte på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo fra kl. 13.45. Kommentatorer er GM Jon Ludvig Hammer, GM Aryan Tari og Hans Olav Lahum.

Se også omtale av fjerde runde hos NRK, Chess24, ChessBase og Chess.com.