BERGENSJAKK

Tata Steel Chess Tournament 2020 – 3. runde

Firouzja har lagt Carlsen bak seg etter tredje runde
Firouzja har lagt Carlsen bak seg etter tredje runde
(Foto: Alina l’Ami)

Tata Steel Chess 2020GM Alireza Firouzja (FID 2723) er alene i tet etter tre runder av Tata Steel Masters. I tredje runde vant 16-åringen svært overbevisende mot GM Vladislav Artemiev (RUS 2731). Med 2½ poeng av 3 har Firouzja fått en glimrende start på sin første superturnering.

Det ble også helpoeng til GM Fabiano Caruana (USA 2822) mot GM Yangyi Yu (CHN 2726) og til GM Jorden van Foreest (NED 2644) mot GM Daniil Dubov (RUS 2683). Van Foreest har forøvrig norske GM Johan-Sebastian Christiansen som sekundant under turneringen.

GM Magnus Carlsen (2872) har ennå ikke kommet ordentlig i gang, og måtte jobbe for å holde remis mot GM Jeffery Xiong (USA 2712). Carlsen spilte skarpt i åpningen med hvit, men etter det svake 21.Kh2?! tok Xiong over og vant en bonde i løpet av få trekk. Carlsen fikk litt kompensasjon, og holdt sluttspillet til remis uten de store problemene.

Carlsen måtte jobbe for halvpoenget mot unge Xiong
Carlsen måtte jobbe for halvpoenget mot unge Xiong
(Foto: Alina l’Ami)

Carlsen har nå 110 langsjakkpartier på rad uten tap og han tangerer dermed rekorden til GM Sergei Tiviakov. Hvis man bare regner partier på toppnivå har Carlsen 108 av disse, men i så fall er ikke Tiviakov noen konkurrent siden han spiller på et lavere nivå.

Etter tre runder leder Firouzja med 2½ poeng foran Caruana, So, Xiong og van Foreest med 2. Carlsen, Giri og tre andre er midt på tabellen med 1½ poeng.

I Tata Steel Challengers endte alle syv partier med remis. GM Rauf Mamedov (AZE 2659), GM Pavel Eljanov (UKR 2650), GM Surya Shekhar Ganguly (IND 2636), GM Erwin L’Ami (NED 2606) og GM Jan Smeets (NED 2585) er i delt ledelse med 2 poeng, mens GM Nils Grandelius (SWE 2673) er på nedre halvdel med 1 poeng.

Fjerde runde spilles tirsdag kl. 13.30 med Carlsen svart mot van Foreest.
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24 (Masters | Challengers) hvor Svidler og Gustafsson kommenterer. Det blir også partianalyse hos Sesse.
TV 2 sender direkte på TV 2 Sport 2 og TV 2 Sumo fra kl. 13.15. Kommentatorer er GM Jon Ludvig Hammer, GM Aryan Tari og Hans Olav Lahum.

Se også omtale av tredje runde hos TV 2, Chess24, ChessBase og Chess.com.