BERGENSJAKK

VM i lynsjakk 2019 – dag 2

De tre beste i åpen klasse
De tre beste i åpen klasse:
Nakamura, Carlsen og Kramnik
(Foto: Maria Emelianova)

VM i hurtigsjakk og lynsjakk 2019GM Magnus Carlsen (2865) vant VM i lynsjakk i Moskva, og går inn i 2020 med alle de tre VM-titlene. Det var en dramatisk avslutningsdag, hvor Carlsen måtte ut i omspill om tittelen.

Etter seier mot GM Vladimir Kramnik (RUS 2748) i runde 18 ledet Carlsen med et halvpoeng på GM Hikaru Nakamura (USA 2885) med tre runder igjen. Da var det tid for partiet mot 15-årige GM Alireza Firouzja (FID 2649), kanskje den eneste spilleren som kan kjempe mot Carlsen og Nakamura i 1-minuttssjakk på internett.

Carlsen fikk klar fordel i midtspillet, men gjorde flere feil som gjorde at den unge iraneren tok over. Det oppsto et likefarget løpersluttspill med flere bønder over til Firouzja, men han virket uvant med lynsjakk på brett og veltet brikkene flere ganger. I trekk 66 fikk dette store konsekvenser, da Firouzja tapte på tid etter å ha brukt et par sekunder på å sette opp igjen kongen. Det avgjørende trekket var i tillegg en feil som gjorde at stillingen på brettet var remis.

Det dramatiske partiet mellom Carlsen og Firouzja
Det dramatiske partiet mellom Carlsen og Firouzja
(Foto: Maria Emelianova)

FIDEs regler er klare når det gjelder tap på tid. Siden Carlsen fortsatt kunne matte med den løperen han hadde igjen ble han dømt til seier. Firouzja la ned en protest som forsinket neste runde med en halvtime, men protesten ble avvist. Det er motstridende meldinger om hva protesten egentlig gjaldt. Det skal enten ha vært en påstått feil på klokken eller at Carlsen sa et ord på norsk et halvt minutt før tidstapet og forstyrret motstanderen. NRKs video viste tydelig at ingenting av dette var noe grunnlag for klage.

Med to runder igjen ledet Carlsen på Nakamura med et helt poeng og mesterskapet virket avgjort. Men Nakamura hadde ikke gitt opp. Han vant sine to siste partier, og da Carlsen spilte to remiser mot GM Alexander Grischuk (RUS 2741) og GM Yangyi Yu (CHN 2807) endte begge på 16½ poeng. Dermed måtte det omspill til for å kåre mesteren, og her hadde Carlsen som vanlig full kontroll. Han presset med svart i det første partiet, men måtte nøye seg med remis. Parti nummer to ga derimot en knusende seier med hvit og førsteplassen var sikret.

Tredjeplass i åpen klasse gikk til Kramnik på 15 poeng, mens Grischuk og GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2768) på de neste plassene hadde 14 poeng. Firouzja tok bare et halvt poeng på de to siste partiene og endte på sjette plass med 13½ poeng.

Både GM Aryan Tari (2689) og GM Johan-Sebastian Christiansen (2613) skuffet på avslutningsdagen med 3½ poeng på 9 runder. Dermed endte begge på 11 poeng og ble hhv. nummer 83 og 90, et godt stykke bak forventet score.

De tre beste i kvinneklassen
De tre beste i kvinneklassen:
Muzychuk, Lagno og Tan
(Foto: Maria Emelianova)

Kvinneklassen ble vunnet av GM Kateryna Lagno (RUS 2606) med 13 poeng på 17 runder. Hun forsvarte dermed sin VM-tittel i lynsjakk fra 2018.
GM Anna Muzychuk (UKR 2504) tok andreplassen med sine 12½ poeng, mens GM Zhongyi Tan (CHN 2480) og GM Valentina Gunina (RUS 2366) endte på 12 poeng. Hurtigsjakkmester GM Humpy Koneru (IND 2489) måtte nøye seg med 10½ poeng og 12. plass.

Beste nordiske spiller ble GM Pia Cramling (SWE 2383) på 9 poeng på 51. plass.
Det var ingen norske kvinner som deltok i Moskva.

Se også omtale av VM i lynsjakk hos Aftenposten (1 | 2), NRK, VG, ChessBase og Chess.com.

Carlsens neste turnering er Tata Steel Chess i Nederland, som starter allerede 11. januar. Her blir det 13 runder langsjakk mot bl.a. Caruana, Giri, Nepomniachtchi, So, Anand og Firouzja.