BERGENSJAKK

VM i hurtigsjakk 2019 – dag 3

Carlsen overbeviste da han vant VM i hurtigsjakk
Carlsen overbeviste da han vant VM i hurtigsjakk
(Foto: Lennart Ootes)

VM i hurtigsjakk og lynsjakk 2019GM Magnus Carlsen (2886) tok en klar førsteplass i VM i hurtigsjakk i Moskva, og holder dermed alle de tre store VM-titlene (langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk). Carlsen tok 3½ poeng av 5 poeng på avslutningsdagen, noe som viste seg å være mer enn nok.

Dagen startet bra med en svartremis mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2873), hvor franskmannen hadde store problemer underveis. Deretter fulgte to strake seire mot GM Levon Aronian (ARM 2784) og GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2752). Mot Aronian hadde Carlsen vinnende fordel før han rotet det bort til remis og så vant likevel da motstanderen bukket dronning i tidsnøden.

To runder før slutt ledet Carlsen åpen klasse med halvannet poeng, men det ble likevel litt spenning på slutten. Nest siste runde ga en solid remis mot GM Leinier Dominguez Perez (USA 2755), og dermed var det bare ett poeng ned til GM Hikaru Nakamura (USA 2819) og GM Vladislav Artemiev (RUS 2756) som vant sine partier. Ved poenglikhet om førsteplassen ville det bli omspill, så det gjaldt for Carlsen å unnga tap med svart mot Nakamura i siste runde. Dette viste seg å være enkelt, da amerikaneren ikke hadde de store ambisjonene og tilbød remis etter 22 trekk.

16-årige Firouzja imponerte med andreplass
16-årige Firouzja imponerte med andreplass
(Foto: Maria Emelianova)

Carlsen gikk altså til topps med 11½ poeng på 15 runder. Deretter fulgte GM Alireza Firouzja (FID 2614), Nakamura og Artemiev med 10½. Av de syv spillerne på 10 poeng hadde Aronian, Dominguez Perez og GM Jan-Krzysztof Duda (POL 2751) best kvalitetspoeng. Den regjerende hurtigsjakkverdensmesteren, GM Daniil Dubov (RUS 2752), tok også 10 poeng, men måtte nøye seg med åttende plass.

Det 16-årige supertalentet Firouzja brøt med de iranske sjakkforbundet like før turneringen og spilte under FIDE-flagg. Årsaken var at iranerne forbød sine spillere å delta i turneringer hvor de kunne møte israelere. Dette var uakseptabelt for Firouzja, som valgte å delta uansett. Det er ventet at Firouzja, som allerede har bodd flere år i Frankrike, vil melde overgang til Frankrike eller USA.

Nest best av de norske spillerne ble GM Johan-Sebastian Christiansen (2492) på 7 poeng og 133. plass. Avslutningsdagen ga 2½ poeng etter bl.a. seire mot GM Vadim Moiseenko (RUS 2596) og GM Evgeny Romanov (RUS 2571). GM Aryan Tari (2562) hadde en ny dårlig dag med bare ett poeng på de fem siste partiene. Dermed ble det 5½ poeng til slutt og 177. plass.
Se de norske spillernes resultater hos Chess-Results.

Koneru vant omspillet mot Lei og tok kvinnetittelen
Koneru vant omspillet mot Lei og tok kvinnetittelen
(Foto: Maria Emelianova)

Kvinneklassen endte med tre spillere på 9 poeng av 12. GM Humpy Koneru (IND 2438) slo GM Tingjie Lei (CHN 2498) i omspill og tok gullet, mens IM Ekaterina Atalik (TUR 2360) ble nummer tre. Førsterangerte GM Anna Muzychuk (UKR 2592) endte et halvpoeng bak og måtte nøye seg med sjetteplass.
Beste nordiske spiller ble GM Pia Cramling (SWE 2428) med 6½ poeng på en skuffende 52. plass.

Sjakkfesten fortsetter i Moskva, med VM i lynsjakk søndag og mandag. Deltakerne er nesten de samme som i hurtigsjakken, men GM Vladimir Kramnik (RUS 2748) er en spennende ny deltaker. Eksverdensmester Kramnik har lagt opp som seriøs sjakkspiller, men sier ikke nei til litt lynsjakk og hurtigsjakk innimellom. Carlsen er uansett favoritt foran Nakamura og Vachier-Lagrave.

Det spilles 12 runder søndag med start kl. 13.00 norsk tid. Deretter er planen å starte en ny runde hver halvtime, slik at dagens siste runde spilles kl. 18.30.
Direktesendte partier kan følges hos bl.a. Chess24 (Open | Women) og Sesse.
NRK sender direkte på NRK1 fra kl. 12.45 med overgang til NRK2 kl. 17.15. Sendingen kan dessuten følges på nrk.no og DAB-kanalen NRK Sport. NRKs hovedkommentator er IM Torstein Bae.
Det blir også sending hos VGTV med GM Jon Ludvig Hammer.

Se også omtale av Carlsens VM-tittel hos Aftenposten, NRK, VG og Chess.com.