BERGENSJAKK

Grand Chess Tour semifinaler – dag 3

Carlsen tapte semifinalen mot Vachier-Lagrave
Carlsen tapte semifinalen mot Vachier-Lagrave
(Foto: Lennart Ootes)

London Chess ClassicGM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2780) og GM Liren Ding (CHN 2801) er klare for finalen i Grand Chess Tour 2019 etter seier i semifinalen mot hhv. GM Magnus Carlsen (2872) og GM Levon Aronian (ARM 2775). Etter to dager med langsjakk var det uavgjort i begge matchene, så avgjørelsen falt i hurtigsjakk og lynsjakk.

Carlsen og Vachier-Lagrave spilte først remis i to hurtigsjakkpartier, og dermed gjensto bare fire partier med lynsjakk. Vachier-Lagrave vant det andre av disse, men Carlsen utlignet i partiet etter. Begge vant med svart. Parti en og fire endte remis, og dermed var det uavgjort også på tredje dag.

Det ble så spilt to nye partier hurtigsjakk før et eventuelt Armageddonparti. I det første av disse hadde Carlsen vinnende fordel med hvit i midtspillet, men hadde brukt svært mye tid. Vachier-Lagrave med et par minutter ekstra på klokken nyttet sjansen da Carlsen spilte feil og vant partiet. Carlsen fikk aldri vinstsjanser med svart i siste parti og tapte dermed matchen.

Liren Ding med en klar matchseier mot Aronian
Liren Ding med en klar matchseier mot Aronian
(Foto: Lennart Ootes)

Den andre semifinalen mellom Liren Ding og Aronian ble aldri spennende. Liren Ding vant de to hurtigsjakkpartiene og dermed var matchen i praksis avgjort. Den kinesiske verdenstreeren tok også flest poeng i lynsjakken og sikret seg en klar matchseier.

Spillerne har nå en fridag før finale og bronsefinale starter fredag kl. 17.00 norsk tid. Liren Ding spiller altså om førsteplassen mot Vachier-Lagrave, mens Carlsen og Aronian må nøye seg med kamp om tredjeplassen.
Opplegget er det samme som i semifinalene, med to partier langsjakk, to hurtigsjakk og fire lynsjakk. Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24.

TV 2 sender direkte på TV 2 Sport2 fredag fra kl. 16.45 med GM Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum og Ellen Øen Carlsen i studio. Programleder er Fin Gnatt.

Se også omtale hos Chessbase og Chess.com.