BERGENSJAKK

Tata Steel Chess India Rapid & Blitz 2019 – dag 5

Aronian, Carsen og Liren Ding går videre til finalen i London
Aronian, Carsen og Liren Ding går videre til finalen i London
(Foto: Lennart Ootes)

Tata Steel Chess India Rapid & BlitzDet ble en overlegen sammenlagtseier til GM Magnus Carlsen (2828) i Tata Steel Chess India Rapid & Blitz, selv om GM Hikaru Nakamura (USA 2871) tok ett poeng mer på avslutningsdagen.
Amerikaneren sikret seg 6½ poeng på de 9 siste rundene, mens Carlsen måtte nøye seg med 5½. Dette var samme poengsum som GM Liren Ding (CHN 2840) og GM Anish Giri (NED 2740). Litt av forklaringen kan være at Carlsen slet med mageproblemer deler av dagen, og bl.a. spilte en femtrekks remis i første runde.

Totalt over to dager med lynsjakk endte både Carlsen og Nakamura med 12 av 18 mulige poeng. Dette var ikke nok til at Carlsen kunne overta førsteplass på lynsjakkrankingen, men han rykket opp fra femte- til andreplass med ny lynsjakkrating på 2865. Nakamura topper fortsatt med sine 2885.

Sammenlagt etter 9 runder hurtigsjakk og 18 runder lynsjakk endte Carlsen på 27 poeng, noe som er ny rekord for Grand Chess Tour. Nakamura ble nummer to med 23 poeng, mens Giri og GM Wesley So (USA 2763) delte tredjeplassen med 18½.

De syv kvalifiseringsturneringene i Grand Chess Tour 2019 er nå ferdigspilt. Carlsen gikk til topps foran Liren Ding, Aronian og GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA). Disse fire går videre til sluttspillet som starter i London mandag 2. desember. Her spilles det cup med både langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. Semifinalene er Carlsen – Vacher-Lagrave og Liren Ding – Aronian. Den mest sannsynlige finalen er Carlsen – Liren Ding, noe som kan bli interessant med tanke på at Liren Ding vant begge lynsjakkpartiene mot Carlsen i India.

Se også omtale av femte spilledag hos Chess24 og Chess.com.

Tata Steel India Rapid & Blitz 
1.  Carlsen     NOR  27.0
2.  Nakamura    USA  23.0
3-4. Giri      NED  18.5
3-4. So       USA  18.5
5.  Liren Ding   CHN  18.0
6.  Nepomniachtchi RUS  17.0
7.  Anand      IND  16.0
8-9. Harikrishna   IND  14.5
8-9. Vidit      IND  14.5
10. Aronian     ARM  13.0