BERGENSJAKK

FIDE Chess.com Grand Swiss 2019 – 10. runde

Carlsen spilte feil trekk, men slo Matlakov likevel
Carlsen spilte feil trekk, men slo Matlakov likevel
(Foto: John Saunders)

FIDE Chess.com Grand Swiss 2019FIDE Chess.com Grand Swiss går mot slutten og det ble kjempet hardt på toppbordene, hvor syv av åtte partier i tiende runde fikk en vinner. Blant disse var GM Fabiano Caruana (USA 2812) og GM Magnus Carlsen (2876).

Caruanas seier med hvit mot overraskelsesmannen GM David Anton Guijarro (ESP 2674) ga amerikaneren udelt førsteplass en runde før slutt, ettersom andrebordet GM Hikaru Nakamura (USA 2745) – GM Levon Aronian (ARM 2758) endte med en solid remis.

Carlsen vant mot GM Maxim Matlakov (RUS 2716), men var likevel svært misfornøyd med innsatsen. Etter agressivt åpningsspill hadde Carlsen en klar vinst med 27.e5! som han hadde sett og planlagt å spille. Da han kom tilbake til brettet etter et toalettbesøk spilte han likevel det alternative 27.Lxf4? uten å tenke seg om. Hvit hadde likevel fordel, og fikk etterhvert avviklet til et sluttspill med dronning mot tårn og bonde. Dette var teoretisk vunnet, og verdensmesteren viste hvordan selv om det tok 80 trekk.

Med seieren mot Matlakov har Carlsen 100 langsjakkparier på rad uten tap. Han tangerer dermed Liren Dings rekord og kan passere denne i siste runde. Aftenposten og NRK har begge saker om dette.

Caruana leder alene etter seier mot Anton Guijarro
Caruana leder alene etter seier mot Anton Guijarro
(Foto: John Saunders)

Caruana leder med 7½ poeng foran GM Wang Hao (CHN 2726), GM Kirill Alekseenko (RUS 2674), Carlsen, Aronian, GM Nikita Vitiugov (RUS 2732), Nakamura og GM David Howell (ENG 2694) med 7.
Den store premien i Grand Swiss er ikke førsteplassen, men kvalifiseringen til neste års kandidatturnering. Caruana og Carlsen er ikke med i denne konkurransen, så Wang Hao er den som ligger best an siden han har møtt det høyeste ratingsnittet. Deretter følger spillerne i rekkefølgen over. Vi kan regne med en dramatisk sisterunde, hvor alle kandidatene Wang Hao utenom trenger en seier.

GM Aryan Tari (2630) spilte i tiende runde et langt og hardt parti med hvit mot GM Ivan Cheparinov (GEO 2670). Svart hadde en viss fordel i midtspillet, men Cheparinovs kvalitetsoffer viste seg å ikke gi de store vinstsjansene etter godt forsvarsspill av Tari. Partiet endte remis etter 56 trekk.

GM Johan-Sebastian Christiansen (2558) vant svært overbevisende med svart mot IM Fy Antenaina Rakotomaharo (MAD 2428), Madagaskars beste spiller. Etter 15 trekk hadde svart allerede vinststilling, og Christiansen hadde ingen problemer med å fullføre.

Etter ti runder har Tari 5½ poeng og Christiansen 4½ med ratingprestasjoner på hhv. 2697 og 2574. Se de norske resultatene hos Chess-Results.

Ellevte og siste runde spilles mandag kl. 14.30 norsk tid (13.30 lokalt). De øverste bordene er Nakamura – Caruana, Aronian – Carlsen, Alekseenko – Vitiugov og Wang Hao – Howell.
Tari har svart mot GM Vladimir Fedoseev (RUS 2664) og Christiansen hvit mot GM Ruslan Ponomariov (UKR 2675).
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess.com og Chess24. Carlsens parti blir som vanlig analysert av Sesse.

Se også omtale av tiende runde hos ChessBase og Chess.com.