BERGENSJAKK

FIDE Chess.com Grand Swiss 2019 – 2. runde

Carlsen måtte jobbe for halvpoenget mot Sarana
Carlsen måtte jobbe for halvpoenget mot Sarana
(Foto: Maria Emelianova/Chess.com)

FIDE Chess.com Grand Swiss 2019GM Magnus Carlsen (2876) spilte i andre runde av FIDE Chess.com Grand Swiss remis med svart mot GM Alexey Sarana (RUS 2655). Det var et parti i motbakke, hvor Carlsen alltid sto litt dårligere.

Den russiske juniorspilleren Sarana gikk inn i en skarp hovedvariant i Sveshnikov-Siciliansk. Begge spillerne var godt forberedt og kom til sluttspillet etter 22 trekk uten noen lengre tenkepauser. Det var alltid hvit som sto best, men Carlsen så ut til å ha kontroll. I trekk 45 måtte han gi fra seg løperen sin, men klarte til gjengjeld å få eliminert hvits siste bonde. Sluttspillet med tårn og springer mot tårn uten bønder gir ingen reelle vinstsjanser, og Sarana tilbød remis få trekk senere.

GM Aryan Tari (2630) kom under hardt press med svart mot GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2748), og bukket til slutt under. Derimot hadde GM Johan-Sebastian Christiansen (2558) bra kontroll med svart mot GM Etienne Bacrot (FRA 2671). Stillingen var relativt lik etter åpningen, og selv om franskmannen prøvde seg fikk han aldri noen stor fordel. Etter 45 trekk ble det poengdeling i et likt springersluttspill.

Caruana har tatt ledelsen etter sin seier mot Sevian
Caruana har tatt ledelsen etter sin seier mot Sevian
(Foto: John Saunders)

Etter to runder på Isle of Man gjenstår bare fem spillere med fullt hus. Det store navnet blant disse er verdenstoer GM Fabiano Caruana (USA 2812), som slo sin unge landsmann GM Samuel Sevian (USA 2654) i andre runde. De øvrige på 2 poeng er GM Wang Hao (CHN 2726), GM Bu Xiangzhi (CHN 2731), GM Alexei Shirov (ESP 2664) og GM Adhiban Baskaran (IND 2639).

Carlsen er blant 45 spillere med 1½ poeng, mens Christiansen har 1 og Tari ½ poeng.
Forventede toppspillere som GM Wesley So (USA 2767), GM Viswanathan Anand (IND 2765), GM Sergey Karjakin (RUS 2760), GM Levon Aronian (ARM 2758) og GM Pentala Harikrishna (IND 2748) har alle fått en litt treg start og står med 1 poeng.

Tredje runde spilles lørdag kl. 16.00 norsk tid (15.00 lokalt). Carlsen har hvit mot GM Rustam Kasimdzhanov (UZB 2657), som er hovedsekundanten til Caruana. Dette kan følgelig bli en interessant teoriduell.
Christiansen har hvit mot den gamle storheten GM Peter Leko (HUN 2670), som var svært nær å ta VM-tittelen fra Kramnik i 2004. Tari spiller hvit mot IM Elisabeth Pähtz (GER 2489) og er nok ute etter sitt første helpoeng.
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess.com og Chess24. Carlsens parti blir som vanlig analysert av Sesse.

Se også omtale av andre runde hos Chess24, ChessBase og Chess.com.