BERGENSJAKK

FIDE Chess.com Grand Swiss 2019 – 1. runde

Carlsen fikk trøbbel mot Kuzubov, men vant til slutt
Carlsen fikk trøbbel mot Kuzubov, men vant til slutt
(Foto: Maria Emelianova/Chess.com)

FIDE Chess.com Grand Swiss 2019Det ble en vellykket første runde for de norske spillerne i FIDE Chess.com Grand Swiss, med seier til GM Magnus Carlsen (2876) og problemfrie remiser for GM Aryan Tari (2630) og GM Johan-Sebastian Christiansen (2558).

Carlsen hadde enklest motstand i GM Yuriy Kuzubov (UKR 2636), men var likevel den som kom nærmest å tape. Verdensmesteren sto best i midtspillet, men fant ikke riktig plan og Kuzubov hadde stor fordel etter 31 trekk. Med lite tid på klokken spilte ukraineren feil og Carlsen fikk berget seg til et likt sluttspill. Etter tidskonttrollen ved 40 trekk viste Carlsen seg mye sterkere enn sin motstander, og han sto uansett til vinst da Kuzubov tapte på tid i trekk 52.

Tari spilte remis mot Aronian
Tari spilte remis mot Aronian
(Foto: Maria Emelianova/Chess.com )

Tari hadde hvit mot GM Levon Aronian (ARM 2758) og valgte en svært solid variant mot Aronians Berlinforsvar. Partiet endte remis etter 34 trekk da Aronian tilbød.
Christiansen møtte igjen GM Kirill Alekseenko (RUS 2674), hans overmann fra World Cup. En teoriduell i Dronninggambit endte med trekkgjentakelse og remis i allerede etter trekk 18.
Både Tari og Christiansen gikk altså for remis med hvit mot sterk motstand og lyktes bra med dette.

Den største overraskelsen i første runde var at fjerderangerte GM Viswanathan Anand (IND 2765) gikk ned mot GM Evgeniy Najer (RUS 2635). Russeren spilte fin angrepssjakk og slo seg gjennom Anands kongestilling. Eksverdensmestren hadde senere en enkelt sjanse til å berge remis, men fant ikke denne.

Utenom Carlsen var det bare GM Fabiano Caruana (USA 2812) som vant i første runde av de ti høyest ratede. Litt lenger nede på bordene ble det helpeong til bl.a. GM Vladislav Artemiev (RUS 2746), GM Nikita Vitiugov (RUS 2732) og GM Wang Hao (CHN 2726).

Andre runde spilles fredag kl. 16.00 norsk tid (15.00 lokalt). Carlsen har da svart mot GM Alexey Sarana (RUS 2655). Den russiske 19-åringen er nummer fem på listen over verdens beste juniorspillere.
Tari har svart mot GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2748), som Christiansen nylig slo ut av World Cup. Selv har Christiansen svart mot GM Etienne Bacrot (FRA 2671). Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess.com og Chess24. Carlsens parti blir som vanlig analysert av Sesse.

Se også omtale av første runde hos Aftenposten, Chess24, ChessBase og Chess.com.