BERGENSJAKK

FIDE World Cup 2019 – finale

De fire beste i World Cup
De fire beste i World Cup:
Radjabov, Liren Ding, Vachier-Lagrave og Yu Yangyi
(Foto: FIDE)

FIDE World Cup 2019GM Teimour Radjabov (AZE 2758) gikk til topps i FIDE World Cup etter seier mot GM Liren Ding (CHN 2811) i finalen. Det første av fire langsjakkpartier endte remis, men da Liren Ding vant det andre i stor stil regnet de fleste med at finalen var avgjort. Radjabov var ikke enig, og utlignet i neste parti hvor han førte et fordelaktig sluttspill til seier.

Etter en rask remis i fjerde og siste langsjakkparti var det klart for omspill. Etter fire remiser i hurtigsjakk viste Radjabov styrke i lynsjakken hvor han vant 2-0 og dermed tok førsteplassen.

Utad framstår World Cup-vinneren som helt ambisjonsløs. Han sier han lenge bare har ventet på en anledning til å legge opp, og vet ikke om han vil spille neste års kandidatturnering som kårer en ny VM-utfordrer.
Radjabov slo gjennom allerede som 15-årig da han i 2003 slo Kasparov i Linares. Som 24-åring i 2012 nådde han sin høyeste plassering på verdensrankingen med fjerdeplass og rating på 2793. Siden gikk det nedoverbakke, men nå er Radjabov for første gang på lenge tilbake på topp-10, fortsatt bare 32 år gammel.

I bronsefinalen spilte GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2774) og GM Yangyi Yu (CHN 2763) remiser i de fire langsjakkpartiene. I omspillet var derimot Vachier-Lagrave nådeløs og vant 2-0 i hurtigsjakken. Dette var ikke så overraskende, siden franskmannen topper FIDEs hurtigsjakkranking foran Carlsen.

Les mer om World Cup-avslutningen hos Chess24 (1|2|3|4), ChessBase (1|2|3|4|omspill) og Chess.com (1|2|3|4|omspill), .