BERGENSJAKK

FIDE World Cup 2019 – runde 1 – parti 2

Christiansen imponerte med ny seier mot Wojtaszek
Christiansen imponerte med ny seier mot Wojtaszek
(Foto: FIDE)

FIDE World Cup 2019GM Johan-Sebastian Christiansen (2558) imponerte på andre dag av FIDE World Cup, med en ny seier mot GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2739). Derimot ble både GM Aryan Tari (2630) og GM Frode Urkedal (2550) utslått.

Christiansen traff bra med åpningen mot teoretikeren Wojtaszek. I en skarp Najdorftvariant ofret han kvalitet for initiativet og fikk etterhvert klar fordel i midtspillet. Wojtaszek innså problemene og inviterte to ganger til trekkegjentakelser som ville gitt remis og matchseier til nordmannen.
Christiansen viste stor mental styrke da han begge ganger gikk ut av remisvariantene for å spille på vinst. Dette lyktes perfekt, og etter 43 trekk ga Wojtaszek opp. Dermed er Christiansen videre til andre cuprunde hvor han møter 22-årige GM Kirill Alekseenko (RUS 2671).

Urkedal holdt GM Nikita Vitiugov (RUS 2732) til remis med svart i første parti, men fikk større problemer med hvit. Vitiugov kom best fra åpningen, men Urkedal kjempet seg tilbake og kom til et relativt likt sluttspill med tre lette offiserer mot tårn, springer og bonde. Her viste russeren seg sterkest, og han fikk etterhvert vinnende fordel.
Dermed er Urkedal slått ut av World Cup med sifrene ½-1½. Dette tilsvarer ganske nøyaktig forventet score mellom disse to.

Tari måtte vinne med hvit mot GM Samuel Sevian (USA 2654) og valgte en skarp og relativt tvilsom variant. Amerikaneren sto best etter åpningen, men etter dronningbytte ble det en ganske lik midtspillstilling hvor Tari kunne prøve å skape noe. Likevel ble det aldri vinstsjanser, og etter 39 trekk ble spillerne enige om remis i et likt sluttspill. Tari tapte med dette matchen ½-1½ og kan reise hjem sammen med Urkedal.

 Nepomniachtchi er også videre til andre runde
Nepomniachtchi er også videre til andre runde
(Foto: FIDE)

De aller fleste store navnene gikk videre til andre runde, men GM Yangyi Yu (CHN 2763) og GM Hikaru Nakamura (USA 2745) må ut i omspill etter 1-1 i sine matcher. Yu, som er nummer ti i verden, gikk overraskende ned mot GM Ehsan Ghaem Maghami (IRI 2544) etter å ha vunnet første parti.

Spillere som GM Liren Ding (CHN 2811), GM Anish Giri (NED 2780), GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2776), GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2774), GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2767), GM Wesley So (USA 2767) og GM Alexander Grischuk (RUS 2759) er alle videre med seier 2-0 i sine matcher.

Begge de andre nordiske spillerne er utslått. GM Nils Grandelius (SWE 2691) tapte svartpartiet mot GM Aleksandr Rakhmanov (RUS 2606), mens GM Helgi Dam Ziska (FAI 2533) spilte remis med hvit mot GM Teimour Radjabov (AZE 2758). Resultatet ble ½-1½ for begge, noe som særlig er skuffende for Grandelius.

Omspillet i første runde spilles torsdag kl. 12.00 norsk tid (15.00 lokalt). Det er 23 matcher som skal avgjøres over to hurtigsjakkpartier med betenkningstid 25 minutter med 10 sekunders tillegg. Hvis det fortsatt er uavgjort spiller man to nye partier med 10 minutter + 10 sekunder og eventuelt to partier med 5 minutter + 3 sekunder. Hvis man ennå ikke har fått en avgjørelse gjenstår et Armagaddonparti hvor hvit må vinne.

Arrangørens offisielle sending kan finnes hos Chess24 med direktekommentering på flere språk.

Se også omtale hos Aftenposten, Chess24, ChessBase, Chess.com og Schack.se.