BERGENSJAKK

FIDE World Cup 2019 starter

Fra åpningsseremonien i Khanty-Mansiysk
Fra åpningsseremonien i Khanty-Mansiysk
(Foto: FIDE World Cup 2019)

FIDE World Cup 2019I dag starter FIDE World Cup i russiske Khanty-Mansiysk. Dette er en cupturnering med 128 deltakere hvor de to finalistene kvalifiserer seg til neste års kandidatturnering. Vinneren av kandidatturneringen blir Magnus Carlsens neste VM-utfordrer.

Turneringen spilles som matcher over to langsjakkpartier. Hvis disse ender 1-1 spilles hurtigsjakk og om nødvendig lynsjakk og Armageddon for å kåre en vinner. Taperne er utslått, mens vinnerne går videre til neste runde. Dette systemet brukes t.o.m. semifinalene, mens finalematchen spilles over fire langsjakkpartier.

Det er et svært sterkt felt, med 11 av de 15 første på verdensrankingen.
Høyest ratet er GM Liren Ding (CHN 2811), GM Anish Giri (NED 2780), GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2776), GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2774), GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2767), GM Wesley So (USA 2767) og GM Yangyi Yu (CHN 2763).

Tari, Christiansen og Urkedal er de norske håpene i FIDE World Cup
Tari, Christiansen og Urkedal er de norske håpene i FIDE World Cup
(Foto: Anniken Vestby fra Landsturneringen 2019)

Norge er uvanlig nok representert med hele tre spillere. Disse er GM Aryan Tari (2630), GM Johan-Sebastian Christiansen (2558) og GM Frode Urkedal (2550), rangert som hhv. nummer 80, 112 og 115 av 128 deltakere. Alle møter høyere ratet motstand i første runde.
Det ble spekulert i om Carlsen også ville delta, men verdensmesteren valgte å takke nei.

Tari skal opp mot ett år yngre GM Samuel Sevian (USA 2654). Her forventer vi en jevn match, og hvis det blir omspill vil trolig Tari være favoritt siden amerikaneren spiller lite hurtigsjakk og lynsjakk. Vinneren av denne matchen møter trolig tidligere VM-utfordrer GM Sergey Karjakin (RUS 2760) i andre runde.

Christiansen får det tøft mot den polske åpningsteoretikeren GM Radoslaw Wojtaszek (POL 2739), Anands tidigere sekundant. Hvis nordmannen går videre blir det enklere motstand i neste runde, mot vinneren av matchen GM Kirill Alekseenko (RUS 2671) – GM Ngoc Truong Son Nguyen (VIE 2638).

GM Frode Urkedal (2550) får motstand på samme nivå som Christiansen, i russiske GM Nikita Vitiugov (RUS 2732). Hvis den nordiske mesteren går videre vil han i neste runde møte GM Arkadij Naiditsch (AZE 2643) eller GM Niclas Huschenbeth (GER 2620).

Andre matcher med nordiske deltakere er GM Helgi Dam Ziska (FAI 2533) – GM Teimour Radjabov (AZE 2758) og GM Nils Grandelius (SWE 2691) – GM Aleksandr Rakhmanov (RUS 2606). Grandelius har gode sjanser til å gå videre, mens Ziska trolig kjemper mot overmakten.

Første parti i første runde starter tirsdag kl. 12.00 norsk tid (15.00 lokalt).
Arrangørens offisielle sending kan finnes hos Chess24.

Se også forhåndsomtale hos Chess24, ChessBase og Chess.com.