BERGENSJAKK

Croatia Grand Chess Tour 2019 – 9. runde

Carlsen og Aronian spilte remis i niende runde
Carlsen og Aronian spilte remis i niende runde
(Foto: Lennart Ootes)

Croatia Grand Chess TourNiende runde av Croatia Grand Chess Tour var preget av remiser. Det eneste unntaket var at GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2774) slo GM Viswanathan Anand (IND 2767) med hvit. Mamedyarov hadde gjort det svært dårlig så langt, men her tok han sin første seier på overbevisende måte.

GM Magnus Carlsen (2875) hadde hvit og presset mot GM Levon Aronian (ARM 2752), men svart forsvarte seg bra og hadde aldri spesielle problemer med å holde balansen. Partiet endte med trekkgjentakelse i et tårnsluttspill etter 49 trekk. Carlsen beholdt likevel sin ledelse, ettersom GM Wesley So (USA 2754) på andreplass hadde mer enn nok med å berge et halvpoeng mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2775). Nepomniachtchi sto defintivt til vinst i sluttspillet, men spilte feil og lot So få evig sjakk.

Nepomniachtchi rotet bort seieren mot So
Nepomniachtchi rotet bort seieren mot So
(Foto: Lennart Ootes)

Det ble også remis i de andre tre partiene. Det mest interessante var prestisjeoppgjøret mellom GM Fabiano Caruana (USA 2819) og GM Liren Ding (CHN 2805), nummer to og tre på verdensrankingen. Caruana spilte feil i åpningen, og Liren Ding fikk en lovende stilling med svart som han ikke klarte å vinne, selv om han på et tidspunkt var to bønder over.

Etter ni av totalt elleve runder leder Carlsen med 6½ poeng foran So med 6. Deretter følger Aronian, Caruana og Nepomniachtchi 5.

Tiende og nest siste runde spilles lørdag kl. 16.30. Da får vi det som kan bli det avgjørende partiet i turneringen, So hvit mot Carlsen. De andre partiene er
Caruana – Mamedyarov, Vachier-Lagrave – Nepomniachtchi, Liren Ding – Aronian, Anand – Karjakin og Giri – Nakamura.
Direktesendte partier kan bl.a. følges hos Chess24. Carlsens parti som vanlig blir analysert av Sesse.

Se også omtale hos Chess24, ChessBase og Chess.com.