BERGENSJAKK

Lindores Abbey Chess Stars tournament 2019 – dag 2

Det avgjørende sisterundepartiet mellom Liren Ding og Carlsen
Det avgjørende partiet mellom Liren Ding og Carlsen
(Foto: Lindores Abbey Chess Stars tournament)

Lindores Abbey Chess Stars tournamentPå andre og siste dag av den skotske hurtigsjakkturneringen Lindores Abbey Chess Stars tournament måtte GM Magnus Carlsen (2869) nøye seg med tre remiser. Dette var likevel nok til å vinne turneringen alene, ettersom GM Liren Ding (CHN 2760) overraskende tapte mot bunnplasserte GM Viswanathan Anand (IND 2733) i femte runde. Dette var forøvrig det eneste partiet på avslutningsdagen som ikke endte remis.

Med svart mot Anand i fjerde runde fikk Carlsen initiavet i midtspillet, men etter noen nøyaktige forsvarstrekk fikk eksverdensmesteren avviklet til et remissluttspill.

Deretter var det hvit mot GM Sergey Karjakin (RUS 2781) i femte runde. Dette ble et svært skarpt og underholdende parti hvor Carlsen spilte med løper, springer og noen bønder mot dronning. Det er mulig Karjakin sto til vinst en periode, men i praksis var det nok vanskelig for et menneske å spille nøyaktig nok med sekunder igjen på klokken. Carlsen fikk etterhvert satt opp en festning, og partiet endte remis etter 49 trekk.

Før siste runde ledet Carlsen med et halvpoeng på Liren Ding før deres innbyrdes oppgjør. Kineseren med hvit vant en bonde i midtspillet og hadde en svært lovende stilling, men Carlsen forsvarte seg bra og berget det avgjørende halvpoenget.

På den svært jevne sluttabellen topper Carlsen med 3½ poeng av 6. Liren Ding og Karjakin endte begge på 3 poeng, mens Anand tok 2½.
Carlsen tapte 8 ratingpoeng på hurtigsjakkratingen, men har fortsatt en klar førsteplass her.

Carlsen har nå en uke spillefri før Altibox Norway Chess, hvor den innledende lynsjakkturneringen spilles mandag 3. juni.

Les mer om turneringen i Skottland hos Matt & Patt, Chess24 og ChessBase.
Se The Week in Chess for resultater m.m.