BERGENSJAKK

Cote d’Ivoire Rapid & Blitz 2019 – dag 5

Carlsen med Paulin Danho, sportsminister i Elfenbenskysten
Carlsen med Paulin Danho, sportsminister i Elfenbenskysten
(Foto: Lennart Ootes)

2019 Côte d’Ivoire Rapid & BlitzIngen tok flere poeng enn GM Magnus Carlsen (2954) på siste dag av Cote d’Ivoire Rapid & Blitz i Elfenbenskysten. Dermed ble det en klar førsteplass sammenlagt i den første turneringen i Grand Chess Tour 2019.

Carlsen startet den siste lynsjakkdagen med seier mot GM Bassem Amin (EGY 2662), men gikk ned mot GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2933) i runden etter. Det var likevel ingen krise sammenlagt, siden Vachier-Lagrave hadde tapt foregående runde mot GM Wesley So (USA 2744), og dessuten tapte den neste mot GM Hikaru Nakamura (USA 2934).

Carlsen fulgte opp med remis mot GM Liren Ding (CHN 2773) og seire mot GM Veselin Topalov (BUL 2682) og GM Sergey Karjakin (RUS 2816). Forspranget ned til konkurrentene var fortsatt betryggende, og etter remiser mot GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2778) og So var førsteplassen sikret to runder før slutt. Dette var ingen grunn til å slakke på farten, og lynsjakkverdensmesteren avsluttet med seire mot GM Yi Wei (CHN 2641) og Nakamura.

Nakamura og Vachier-Lagrave delte andreplassen sammenlagt
Nakamura og Vachier-Lagrave delte andreplassen sammenlagt
(Foto: Lennart Ootes)

Med 6½ poeng av 9 ble Carlsen og Nakamura de beste spillene på avslutningsdagen, mens Vacher-Lagrave og Karjakin begge tok 5½ poeng. Tilsammen på 18 lynsjakkpartier var Vachier-Lagrave best med 12 poeng foran Carlsen med 11½ og Nakamura med 11. Dette var akkurat godt nok til at Carlsen tok tilbake førsteplassen på verdensrakingen i lynsjakk, som han mistet etter den første lynsjakkdagen i Abdijan.
Uoffisielt har nå Carlsen 2923 og er så vidt foran Vachier-Lagrave (2921). Også Nakamura (2902) er over 2900 i lynsjakkrating.

Sammenlagt etter 9 partier hurtigsjakk og 18 partier lynsjakk gikk Carlsen til topps med 26½ poeng. Nakamura og Vachier-Lagrave delte andreplassen med 23 poeng, mens So med 11 og Liren Ding med 10 poeng tok de neste plassene.

Neste turnering i Grand Chess Tour 2019 er langsjakkturneringen Croatia GCT som starter 24. juni i Zagreb. Før dette skal Carlsen spille hurtigsjakkturneringen Chess Stars Tournament i Skottland 25-26. mai og Altibox Norway Chess i Stavanger fra 3. juni.
Han spiller også en sponsorsimultan i Bergen 15. mai og deltar på oppvisningsarrangementet Energi Danmark Champions Battle i København 22. mai.

Les mer om avslutningen på Cote d’Ivoire Rapid & Blitz hos Matt & Patt, Chess24, ChessBase og Chess.com.

Sluttstillingen i Cote d’Ivoire Rapid & Blitz
Sluttstillingen i Cote d’Ivoire Rapid & Blitz