BERGENSJAKK

Cote d’Ivoire Rapid & Blitz 2019 – dag 4

Vachier-Lagrave var best på første lynsjakkdag
Vachier-Lagrave var best på første lynsjakkdag
(Foto: Lennart Ootes)

2019 Côte d’Ivoire Rapid & BlitzDen første lynsjakkdagen i Cote d’Ivoire Rapid & Blitz i Elfenbenskysten ble dominert av GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2933). Franskmannen vant sine 5 første partier, og legger man til de tre siste hurtigsjakkpartiene sto han med 8 strake seire. Da ble han endelig stoppet med remis mot GM Liren Ding (CHN 2773) og tap mot GM Veselin Topalov (BUL 2682).

Vachier-Lagrave rundet av dagen med to remiser, men ble klart beste lynsjakkspiller med 6½ poeng av 9.
GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2778) revansjerte en svak hurtigsjakkinnsats med solide 5½ poeng, mens GM Magnus Carlsen (2954) og Liren Ding tok 5 poeng.
Lynsjakkspesialist GM Hikaru Nakamura (USA 2934) skuffet og endte på 50% med 4½ poeng, samme poengsum som Yi Wei.

Carlsen startet tregt med remis mot GM Bassem Amin (EGY 2662) og et helt unødvendig tap mot Vachier-Lagrave i andre lynsjakkparti. Carlsen var kvalitet over med stor fordel da han lot motstanderen få et kongeangrep som i løpet av få trekk vant partiet.
Lynsjakkverdensmesteren tok seg sammen og samlet 2½ poeng på de tre neste partiene, men etter fire avsluttende remiser ble det skuffende 5 poeng av 9 og 31 ratingpoeng tapt på første lynsjakkdag. Carlsen mistet dessuten førsteplassen på den uoffisielle lynsjakkrankingen, da Vachier-Lagrave nå har gått forbi.

Resultatlisten etter fire dager
Resultatlisten etter fire dager

På tross av en litt skuffende dag har Carlsen fortsatt en solid ledelse i sammendraget, med 20 poeng tilsammen på hurtigsjakk og lynsjakk. Vachier-Lagrave på andreplass har 17½, mens Nakamura er på 16½. Deretter følger Ding Liren med 15 og GM Wesley So (USA 2744) med 14½ poeng.

Turneringen avsluttes søndag med 9 nye lynsjakkpartier. Betenkningstiden er 5 minutter med 3 sekunder delay pr. trekk.
Første runde starter kl. 16.00 og det blir deretter nye runder hver halvtime.
Rekkefølgen på motstanderne er den samme som dagen før, dvs. at Carlsen starter med hvit mot Amin fulgte av svart mot Vachier-Lagrave og hvit mot Liren Ding. I siste runde kl. 20.00 blir det svart mot Nakmura.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24, hvor det er direktekommentering og video på engelsk, fransk, tysk og spansk. Carlsen partier blir i tillegg analysert av Sesse.

Les mer om første lynsjakkdag hos Matt & Patt, VG, Chess24, ChessBase og Chess.com.