BERGENSJAKK

Cote d’Ivoire Rapid & Blitz 2019 – dag 3

Carlsen har en klar ledelse etter hurtigsjakkdelen av Cote d’Ivoire Rapid & Blitz
Carlsen har en klar ledelse etter hurtigsjakkdelen av Cote d’Ivoire Rapid & Blitz
(Foto: Lennart Ootes)

2019 Côte d’Ivoire Rapid & Blitz
Tredje dag av Cote d’Ivoire Rapid & Blitz i Elfenbenskysten ga GM Magnus Carlsen (2869) samme resultat som de to første dagene, to seire og en remis. Han tok dermed en klar førsteplass i hurtigsjakken, med 3 poeng ned til GM Hikaru Nakamura (USA 2824) på andreplass. Dette tilsvarer 1½ poeng med vanlig poengberegning.

Dagens første parti ga en svært enkel seier med svart mot GM Bassem Amin (EGY 2683). Egypteren spilte tidlig feil i en Lb5-Siciliansk og sto i praksis til tap allerede etter 14 trekk. Carlsen vant snart en kvalitet og hadde ingen problemer med å sikre et nytt helpoeng.

I åttende runde ventet hvit mot GM Liren Ding (CHN 2760). Den kinesiske stormesteren er kanskje den mest solide spilleren i verdenseliten, og han hadde nylig 100 strake langsjakkpartier uten tap. Carlsen fikk fordel, men ble for utålmodig og klarte aldri å få noe avgjørende. Partiet sluttet remis i et helt dødt løpersluttspill.

Det siste hurtigsjakkpartiet var svart mot GM Yi Wei (CHN 2698), verdens beste juniorspiller. Yi Wei fikk en liten fordel etter åpningen, men valgte deretter feil plan. Carlsen ofret i kjent stil en bonde på dronningfløyen for motspill på andre siden av brettet. Med lite tid på klokken gikk motstanderen feil og ofret dronningen for tårn og lett offiser. Dette var en klar feilvurdering, da Carlsen ikke hadde noen problemer med å vinne med dronning mot tårn og løper.

Nakamura er Carlsens nærmeste utfordrer
Nakamura er Carlsens nærmeste utfordrer
(Foto: Lennart Ootes)

Hurtigsjakken endte med en overlegen førsteplass til Carlsen, som tok 15 av 18 mulige poeng. Nakamura ble nummer to med 12 poeng, mens GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2800) og GM Wesley So (USA 2801) delte tredjeplassen med sine 11 poeng. Sistemann på øvre halvdel ble Liren Ding på 10 poeng.

Vachier-Lagrave avsluttet sterkt og vant alle sine tre partier på siste hurtigsjakkdag. GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2785) derimot, punkterte og tapte sine tre siste partier. Han endte dermed på fattige 5 poeng og delte sisteplassen med Amin.

Carlsens resultat var akkurat nok til å passere 2900 i hurtigsjakkrating. Uoffisielt står han nå med 2903, noe som er 14 poeng bak hans personlige rekord fra juli 2017.

Turneringen fortsetter med 9 lynsjakkpartier lørdag og 9 søndag. Her blir det vanlig poengberegning med 1 poeng for seier og ½ for remis. Betenkningstiden er 5 minutter med 3 sekunder delay pr. trekk.
Første runde starter kl. 16.00 og det blir deretter nye runder hver halvtime.
Carlsen starter lynsjakken med svart mot Amin, hvit mot Vachier-Lagrave og svart mot Liren Ding. Det viktige partiet Carlsen – Nakmura spilles i dagens siste runde, med planlagt start kl. 20.00.
Direktesendte partier kan følges hos Chess24, hvor det er direktekommentering og video på engelsk, fransk, tysk og spansk. Carlsen parti blir i tillegg analysert av Sesse.

Les mer om tredje spilledag hos Matt & Patt, Chess24, ChessBase og Chess.com.