BERGENSJAKK

VM i hurtigsjakk 2018 – dag 2

Carlsen snudde en tapt stilling til seier mot Melkumyan
Carlsen snudde en tapt stilling til seier mot Melkumyan
(Foto: Lennart Ootes)

VM i lynsjakk og hurtigsjakk 2018GM Magnus Carlsen (2903) imponerte ingen på andre dag av VM i hurtigsjakk i St. Petersburg, men tok likevel 4 poeng av 5. Dermed er han fem runder før slutt bare et halvpoeng bak lederne i Åpen klasse.

Carlsen startet med en klar seier mot GM Ivan Salgado Lopez (ESP 2618) i sjette runde, men gikk så ned mot GM Alexander Zubov (UKR 2681) i runden etter. Carlsen hadde egentlig ingen problemer med svart mot Zubov, men da han nektet å ta remis overtok ukraineren i sluttspillet og vant svært overbevisende. Etter syv runder var Carlsen dermed to hele poeng bak teten.
I åttende runde ble det seier med nød og neppe mot GM Nikita Petrov (RUS 2502). Partiet var lenge helt likt, men russeren tapte da han unnlot å gå inn i bondesluttspill i trekk 45.

Niende runde viste seg å bli svært kritisk. Carlsen hadde ingen problemer fra åpningen med svart mot GM Hrant Melkumyan (ARM 2672), men ble så langsomt presset i senk etter sterkt spill fra armeneren. Etter 45 trekk var Melkumyan kvalitet over og så ut til å ha en lett vunnet stilling. Etter dette mistet hvit imidlertid tråden, og stillingen ble utlignet i løpet av få trekk. I det som burde være en klar remisstilling kom det nye feil fra Melkumyan, og Carlsen kunne innkassere hele poenget.
Etter dette holdt Carlsen farten oppe og dagens siste runde ga en knusende seier med hvit mot GM Farrukh Amonatov (TJK 2688).

Etter 10 av totalt 15 runder i Åpen klasse leder GM Ian Nepomniachtchi (RUS 2771), GM Dmitry Andreikin (RUS 2725), GM Hao Wang (CHN 2782), GM Yangyi Yu (CHN 2758), GM Vladislav Artemiev (RUS 2812), GM Daniil Dubov (RUS 2723) og GM Maxim Matlakov (RUS 2690) med 7½ poeng.
Carlsen er en av ti spillere på 7 poeng, et halvpoeng bak teten. På 7 poeng finner vi også spillere som GM Anish Giri (NED 2739), GM Boris Gelfand (ISR 2715) og GM Viswanathan Anand (IND 2723), mens GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2786), GM Hikaru Nakamura (USA 2844) og GM Sergey Karjakin (RUS 2774) bare har 6½.

Hvis det blir poenglikhet om førsteplassen skal de to med best kvalitetsberegning spille stikkamp om tittelen over to lynsjakkpartier. Carlsen har svært dårlige kvalitetspoeng (ratingprestasjon), og har dermed et klart handicap i forhold til de fleste andre i tetkampen. Han kan fort risikere å komme på delt førsteplass, men at han har for lav ratingprestasjon til å få spille stikkampen.

Tari er nest beste nordmann etter to dager
Tari er nest beste nordmann etter to dager
(Foto: Lennart Ootes)

GM Aryan Tari (2554) tok 3 poeng på andre spilledag og er nest beste nordmann med sine 5½ poeng. GM Johan-Sebastian Christiansen (2421) startet dagen med seier mot GM Pavel Ponkratov (RUS 2650), men gikk deretter på fire strake tap mot sterk motstand. Christiansen har dermed 4 poeng etter 10 runder.

I Kvinneklassen er det spilt 8 runder. Verdensmester GM Wenjun Ju (CHN 2584) leder med 7 poeng foran GM Mariya Muzychuk (UKR 2493) med 6½. Førsterangerte GM Anna Muzychuk (UKR 2595) er en av syv spillere på 6 poeng
GM Pia Cramling (SWE 2420) klarte bare 50% andre spilledag og står med 5 poeng.

Mesterskapet avsluttes fredag med spillestart kl. 13.00 norsk tid. Carlsen har da svart mot unge Dubov (2723), en spiller som sier han ikke liker hurtigsjakk.
Tari har hvit mot GM Ahmed Adly (EGY 2630) og Christiansen hvit mot IM Pavel Anisimov (RUS 2513).

Direktesendte partier kan følges hos bl.a. Chess24 (Open|Women) og Sesse.
NRK sender direkte på NRK1 fra kl. 12.45 med overgang til NRK2 kl. 18.50. Sendingen kan også følges på nrk.no og DAB-kanalen NRK Sport. NRKs hovedkommentator er IM Torstein Bae.

Se også omtale av VM i hurtigsjakk hos Aftenposten, NRK, VG, Chess24, ChessBase og Chess.com.