BERGENSJAKK

Carlsen – Caruana – parti 12

Også tolvte matchparti mellom Carlsen og Caruana endte remis
Også tolvte matchparti mellom Carlsen og Caruana endte remis
(Foto: World Chess)

Carlsen - Caruana 2018Også det tolvte partiet i VM-matchen mellom GM Magnus Carlsen og GM Fabiano Caruana (USA) ble remis. Dermed endte matchen 6-6 og det blir omspill om tittelen onsdag 28. november.

Carlsen med svart kom godt ut av åpningen, som var en ny variant av Sveshnikov-Siciliansk. Det virket denne gang som om verdensmesteren både var bedre forberedt på åpningen og spilte bedre i midtspillet.
Svart fikk snart klar fordel, og etter 25…b5! ville han hatt gode vinstsjanser. At Carlsen fortrakk det solide 25…a5 skal skyldes at han ikke ønsket komplikasjoner og var fornøyd med en solid og litt bedre stilling. I trekk 31, i en fortsatt fordelaktig stilling, tilbød Carlsen overraskende remis. Caruana tenkte litt, men aksepterte da han selv ikke hadde noen vinstsjanser.

Det var en del kritikk i ettertid mot Carlsens valg om å satse på omspillet, men hvis han vinner der var jo remistilbudet genialt. Situasjonen kan minne om tolvte og siste matchparti mot Karjakin i 2016, hvor Carlsen gikk for en kort remis med hvit for å sikre 6-6 og omspill. Den gang var det vellykket, og Karjakin gikk ned i hurtigsjakken.

Spillerne har nå en siste hviledag før omspillet onsdag kl. 16.00.
Her spilles det først fire hurtigsjakkpartier hvor Carlsen har hvit i parti en og tre. Hvis dette ikke gir en vinner spilles det opptil fem minimatcher hver på 2 lynsjakkpartier. Hvis man mot alle odds ennå ikke har en avgjørelse blir det et avsluttende Armageddonparti hvor hvit må vinne.

Les mer om tolvte runde av VM-matchen hos Aftenposten, Dagbladet, NRK, TV 2, VG, Chess.com og TWIC.