BERGENSJAKK

Ju Wenjun vant VM for kvinner

VM-finalistene Wenjun og Lagno med FIDE-president Dvorkovich og en arrangør
(Foto: FIDE)

VM for kvinner 2018GM Ju Wenjun (CHN 2568) forsvarte sin VM-tittel da hun vant verdensmesterskapet for kvinner, som ble avsluttet i går. Mesterskapet ble spilt i russiske Khanty-Mansiysk som en cupturnering med 64 deltakere.
Kvinnene har sitt eget VM-system hvor man veksler mellom en vanlig VM-match og en VM-turnering med 64 deltakere.

Fra første runde av VM for kvinner

Etter fire cuprunder var man kommet fram til semifinalene. Her spilte Wenjun mot GM Alexandra Kosteniuk (RUS 2543) og GM Mariya Muzychuk (UKR 2545) mot GM Kateryna Lagno (RUS 2556). Wenjun vant 1½-½ mot Kosteniuk, mens Muzychuk og Lagno måtte ut i omspill etter remiser i begge langsjakkpartier. Lagno viste seg best i hurtigsjakken og vant 2-0.

Dermed var det klart for finale over 4 langsjakkpartier mellom 27-årige Wenjun og 29-årige Lagno.
Etter remis i første parti vant Lagno det neste og tok ledelsen. Da Wenjun ikke klarte å utnytte en overlegen stilling med hvit i tredje runde så det stygt ut for den regjerende mesteren. Hun viste likevel styrke da hun kom tilbake i siste parti og utlignet matchen med de svarte brikkene.

Spillerne måtte dermed ty til hurtigsjakk for å kåre verdensmesteren. De to første partiene endte remis, men Wenjun gikk seirende ut i både tredje og fjerde parti. Hun beholdt dermed VM-tittelen hun vant i en match mot GM Tan Zhongyi (CHN 2513) i mai 2018. Wenjun er nummer to på verdensrankingen for kvinner bak GM Yifan Hou (CHN 2658), som ikke lenger deltar i VM-turneringene.