BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2018 – 10. runde

USA med Caruana og So leder Åpen klasse
USA med Caruana og So leder Åpen klasse
(Foto: batumi2018.fide.com)

GM Aryan Tari (2618) sto over for Norge i 10. runde av Sjakk-OL i Georgia. Dermed skulle det på papiret bli en helt jevn kamp mot Serbia.
IM Johan-Sebastian Christiansen (2525) og GM Johan Salomon (2477) spilte begge remis uten større dramatikk. GM Frode Urkedal (2535) var derimot i trøbbel på førstebord mot GM Dusan Popovic (SRB 2517), men slapp unna med et halvpoeng da motstanderen valgte feil angrepsplan.
Dermed ble kampen avgjort på tredjebord hvor IM Benjamin Arvola Notkevich (2493) hadde hvit mot GM Milan Zajic (SRB 2497). Serberen hadde klar fordel gjennom store deler av partiet, men rotet seg bort i tidnøden like før trekk 40. Etter tidskontrollen hadde Notkevich full kontroll og førte partiet og matchen til seier.

Polen fikk bare lede Åpen klasse i en runde, ettersom Kina ble for sterke og vant 3-1 i tiende runde. Dermed gikk Kina forbi sammen med USA som slo Armenia 2½-1½. Her spilte GM Levon Aronian (ARM 2780) remis mot GM Fabiano Caruana (USA 2827) på førstebord, noe som betyr at Caruana ikke kan passere Carlsen i rating etter OL.

En runde før slutt leder USA og Kina med 17 lagpoeng, mens Polen, Frankrike og Russland alle har 16 poeng. Det blir et perfekt rundeoppsett i siste runde med USA – Kina, Frankrike – Russland og India – Polen. USA har bedre kvalitetspoeng enn Kina, men ikke så mye at de kan være sikre på gull med uavgjort i siste runde. Dessuten har Polen gode kvalitetspoeng og kan komme bakfra hvis førstebordet ender 2-2. Med andre ord er det stor spenning i gullkampen.

Norge er på en sterk 15. plass med 14 lagpoeng, plassen foran Sverige på samme poengsum. Finland har 13 lagpoeng, Island 12, Danmark 11 og Færøyene 9 lagpoeng. Med seier i siste runde kan det unge norske laget ende på topp-10.

Kina leder kvinneklassen før siste runde
Kina leder kvinneklassen før siste runde
(Foto: Lana Afandiyeva)

I Kvinneklassen skjedde det spesielle at alle de 7 øverste kampene endte 2-2. Dermed er stillingen i teten uforandret.
Kina leder med 17 lagpoeng foran Ukraina, USA og Armenia med 16.
Førsterangerte Russland er nummer fem med 15 poeng. Russerne har for svake kvalitetspoeng til å bli OL-mestre, men kan likevel bli avgjørende i gullkampen siden de møter Kina i siste runde.

Norge hadde som ventet full kontroll mot svake Sør-Afrika og vant 3½-½. WIM Sheila Barth Sahl (2136) avga halvpoenget, mens WGM Olga Dolzhikova (2184), WIM Ellen Hagesæther (2181) og Hanna B. Kyrkjebø (1947) vant.

Norge er beste nordiske kvinnelag med 12 poeng og 40. plass. Danmark, Finland, Sverige og Island har alle 10 lagpoeng.

Ellevte og siste runde spilles fredag kl. 09.00 norsk tid, fire timer før det vanlige starttidspunktet.
I Åpen klasse venter vi en relativt jevn kamp mellom Norge og Østerrike. Tari har vært småsyk de siste dagene og står over også denne runden. Dermed er det Urkedal som skal forsvare førstebordet mot Vålerengaspiller, GM Markus Ragger (AUT 2686).
På tredjebord for Norge kan Notkevich ta sin tredje og avgjørende GM-norm. Dette krever seier med svart mot GM Andreas Diermair (AUT 2501). Oppgaven er kanskje ikke fullt så tøff som den virker, siden Diermair har vært Østerrikes svakeste spiller med ratingprestasjon på magre 2340. Notkevich har til sammenligning prestasjon på 2557.

Vi forventer en relativt jevn kamp i Kvinneklassen mellom Norge og Colombia. Her vil Dolzikova ta sin første IM-norm hvis hun slår WIM Melissa Castrillon Gomez (COL 2248) med hvit på førstebord. Dette vil i så fall bli tidenes første IM-norm av en norsk kvinne.

Alle partier blir sendt direkte hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse).
Les mer om tiende runde hos Sjakkfantomet, Chess24 og Chess.com.