BERGENSJAKK

Sjakk-OL 2018 – 4. runde

Norge med knusende seier mot Island i 4. runde
Norge med knusende seier mot Island i 4. runde
(Foto: Anniken Vestby)

I 4. runde av Sjakk-OL slo det norske herrelaget til med knusende 4-0 mot Island. Dette er et meget sterkt resultat, siden Norge bare var svake favoritter mot de erfarne islandske spillerne.

GM Aryan Tari (2618), GM Frode Urkedal (2535) og IM Benjamin Arvola Notkevich (2493) vant alle mot relativt jevngode stormestre, mens GM Johan Salomon (2477) på fjerdebord tok seg av IM Gudmundur Kjartansson (ISL 2428). Dermed er det unge norske laget fortsatt ubeseiret og alle fem er i pluss på ratingen. Toppscorer så langt er førstebordspiller Tari med 3½ av 4 og ratingprestasjon over 2800. Et intervju med Tari etter matchen kan finnes hos Twitch.

Rundens storoppgjør var mellom førsterangerte USA og femterangerte India. Tre av partiene endte remis, men GM Fabiano Caruana (USA 2827) ble matchvinner for USA etter seier mot GM Viswanathan Anand (IND 2771) på førstebord.

Høyt rangerte Kina og Aserbajdsjan slo til med sterke 3½-½ mot hhv Kroatia og England og vil nok være med i gullkampen. Derimot gikk Russland på et overraskende nederlag mot Polen. De russiske favorittene gikk ned på både tredje- og fjerdebord hvor GM Jacek Tomczak (POL 2614) og GM Kamil Dragun (POL 2568) slo hhv. GM Vladimir Kramnik (RUS 2779) og GM Dmitry Jakovenko (RUS 2747).

Etter fire runder i Åpen klasse er det fortsatt 9 lag som har vunnet alle sine matcher. Disse er Aserbajdsjan, Polen, Kina, Frankrike, Israel, USA, Armenia, Tsjekkia og Ukraina.
Best av de nordiske lagene er Norge og Sverige med 6 lagpoeng på hhv. 24. og 26. plass. Svenskene gikk ned 1-3 mot Israel i fjerde runde, men GM Nils Grandelius (SWE 2655) tok en fin skalp da han slo GM Boris Gelfand (ISR 2703) med svart på førstebord.

Kvinnelaget tapte mot Nederland
Kvinnelaget tapte mot Nederland
(Foto: Anniken Vestby)

I Kvinneklassen hadde Norge tøff motstand i Nederland og tapte 1-3.
WGM Olga Dolzhikova (2184) gjorde likevel en fin figur på førstebord, da hun slo GM Zhaoqin Peng (NED 2367) med svart. De andre på det norske laget var WIM Sheila Barth Sahl (2136), Monika Machlik (2059) og Hanna B. Kyrkjebø (1947).

Det er 6 lag i kvinneklassen med maksimale 8 lagpoeng. Kina topper foran USA, Ukraina, Mongolia, Armenia, og Georgia I. Førsterangerte Russland er nummer 20 med 6 lagpoeng.
Finland er nå beste nordiske lag med sine 5 lagpoeng, mens Danmark, Sverige, Island og Norge alle tapte fjerde runde og har 4 lagpoeng.

Femte runde spilles fredag kl. 13.00 norsk tid.
I Åpen klasse får Norge relativt enkel motstand, med svart på førstebord mot Indonesia, et lag uten stormestre.
I Kvinneklassen blir Norge klare favoritter mot Kirgisistan.

Alle partier blir sendt direkte hos Chess24 (Åpen klasse | Kvinneklasse).
Se også omtale av fjerde runde hos Sjakkfantomet, Chess24, ChessBase og Chess.com.