BERGENSJAKK

Sinquefield Cup 2018 – 9. runde

Carlsen nedkjempet Nakamura i et langt sluttspill
Carlsen nedkjempet Nakamura i et langt sluttspill
(Foto: Lennart Ootes)

Sinquefield Cup 2018GM Magnus Carlsen (2842) slo GM Hikaru Nakamura (USA 2777) i siste runde av Sinquefield Cup og endte på delt førsteplass sammen med GM Levon Aronian (ARM 2767) og GM Fabiano Caruana (USA 2822).

Carlsen presset Nakamura med hvit, bl.a. med et løperoffer på h6 som ikke kunne tas imot. Nakamura forsvarte seg bra, og spillerne kom etterhvert over i et remispreget tårnsluttspill. Her feilet svart med 62…g5?, som ga hvit en sterk fribonde. Carlsen vandret den lange veien rundt brettet med kongen og brøt inn i Nakamuras fort fra siden. I sluttstillingen er svart bonde over, men han er helt passivisert og alle de tre bøndene hans vil falle i løpet av få trekk.

Aronian viste kampvilje og nådde delt førsteplass
Aronian viste kampvilje og nådde delt førsteplass
(Foto: Spectrum Studios)
Caruana spilte en solid remis med svart mot GM Wesley So (USA 2780), mens rundens høydepunkt underholdningsmessig ble partiet mellom Aronian og GM Alexander Grischuk (RUS 2766). Her spilte Aronian et spekulativt tårnoffer med Txf7, noe analysemotorene var lite fornøyd med. Stillingen var uansett vanskelig å forsvare for et menneske, og Grischuk med lite tid på klokken klarte ikke å dekke opp for hvits aktive brikker.

Det ble remis i partiene GM Sergey Karjakin (RUS 2773) – GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2779) og GM Viswananthan Anand (IND 2768) – GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2801).
Vachier-Lagrave var to bønder over i sluttspillet, men Karjakin berget remisen i et parti som varte hele 119 trekk.

På sluttabellen endte Aronian, Carlsen og Caruna alle med 5½ poeng. Etter turneringsreglene skulle de to spillerne med best kvalitetsberegning spille om førsteplassen. Her stilte de tre helt likt i innbyrdes oppgjør, antall seire og antall seire med svart. Dermed skulle man egentlig trekke lodd om hvem som gikk til omspill, men i stedet valgte de tre å dele førsteplassen uten omspill.
Fjerdeplassen gikk til Mamedyarov med 5 poeng, mens Grischuk, Anand og Vachier-Lagrave alle tok 4½.

Sammenlagt i Grand Chess Tour har Nakamura, Aronian og Vachier-Lagrave kvalifisert seg til finalen i London. Caruana og So er på delt fjerdeplass og må dermed ut i omspill for å avgjøre hvem som tar den siste finaleplassen. Omspillet starter tirsdag kl. 20.00 norsk tid.

Les mer om siste runde hos Sjakkfantomet, NRK, VG, Chess24 og Chess.com.