BERGENSJAKK

Sinquefield Cup 2018 – 7. runde

Carlsen lurer på hvor vinsten ble av
Carlsen lurer på hvor vinsten ble av
(Foto: Lennart Ootes)

Sinquefield Cup 2018Storoppgjøret mellom GM Magnus Carlsen (2842) og GM Fabiano Caruana (USA 2822) i Sinquefield Cup endte med remis, men Carlsen hadde gode vinstsjanser underveis.

Med hvit mot Caruanas favorittåpning Russisk valgte Carlsen den moderne varianten med 5.Sc3 og lang rokade. Selv om det ble dronningbytte i midtspillet bygget Carlsen opp et farlig angrep på kongefløyen, og da Caruana valgte feil forsvarsplan fikk hvit trolig avgjørende fordel.
Carlsen hadde i trekk 27 alternativene Sg4 og f6. Her valgte han dessverre feil med Sg4, noe som tillot Caruana å mure seg inne på kongefløyen med 27…Kh8 fulgt av 28…Sg8! Etter dette var det vanskelig å finne noen vinst og partiet endte med trekkgjentakelse i en lik stilling i trekk 41.
Slik partiet ble var resultatet en skuffelse for Carlsen, men han sto i hvertfall klart best underveis og forsvarte førsteplassen på verdensrankingen.

Karjakin med et godt vinstforsøk mot Mamedyarov
Karjakin med et godt vinstforsøk mot Mamedyarov
(Foto: Austin Fuller)
Det mest interessante av de andre partiene i syvende runde var GM Sergey Karjakin (RUS 2773) – GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE 2801), hvor hvit spilte hardt på gevinst i en skarp Najdorf-variant. Det ble ikke mer ut av det enn et litt bedre sluttspill som Mamedyarov holdt uten problemer.

GM Hikaru Nakamura (USA 2777) og GM Wesley So (USA 2780) var begge på defensiven mot hhv. GM Maxime Vachier-Lagrave (FRA 2779) og GM Levon Aronian (ARM 2767), men de to amerikanerne holdt balansen. Det ble også remis i partiet GM Viswananthan Anand (IND 2768) – GM Alexander Grischuk (RUS 2766), som var det første som ble ferdig.

Etter syv runder leder Caruana med 4½ poeng foran Carlsen, Aronian, Grischuk og Mamedyarov med 4. Deretter følger Anand og Vachier-Lagrave på 3½ poeng.

Åttende og nest siste runde spilles søndag kl. 20.00 norsk tid.
Partiene er Mamedyarov – Carlsen, Caruana – Anand, Vachier-Lagrave – Aronian, Nakamura – Karjakin og Grischuk – So. Direktesendte partier kan bl.a. finnes hos Chess24.

Les mer om syvende runde hos Sjakkfantomet, Chess24 og Chess.com.