Europacupen for klubblag 2008

Kallithea, Hellas 17.-23.10

 

Rapporter ved Torstein Bae

 

Runde 7, torsdag 23.10

 

SK av 1911 – Merida   4,5-1,5

 

IM Hansen (2436) – Lopez (2281) 1/2

IM Bae (2404) – Garcia Ortega (2223) 1/2

FM Urkedal (2316) –  Escobar (2149) 1-0

Sousa (2229) –  Sanchez (2092) 1-0

WFM Bjerke (2204) – Rubio (2083) 1/2

Gvein (2189) – Hernandez (2065) 1-0

 

 (1911 var hvit på bord 1, 3 og 5)

 

1911 gjorde en grei match i siste runde, med seier 4,5-1,5 mot det spanske laget Merida. Det spanske laget var ikke spesielt sterkt, men en storseier er aldri å forakte.

 

Frode vant uhyggelig enkelt på andrebord, etter at motstanderen først gikk for å vinne hvits c-bonde (med g7-g5 og dxc4) for deretter å tillate Lxc4 (c4-bonden skulle vært dekket med b7-b5). Frode fullførte nøyaktig. Også Helsio tok en enkel seier, om enn ikke like enkel. Med svart i g3-kongeindisk fikk vår mann raskt overtaket, og en liten kombinasjon med Sxc4-bxc4-Dxb2 vant bonde og avgjorde partiet.

 

Mitt eget parti var igjen nokså dårlige saker, selv om det ikke kom noen stor tabbe denne gang. Etter 20 trekk aksepterte jeg at min motstander var minst like god som meg, slik formen er om dagen, og tilbød remis. Silje fikk heller ikke til noe særlig. Motstanderen forsvarte seg godt som svart i spansk, og det endte i remis ved trekkgjentagelse etter omtrent 30 trekk.

 

Torbjørn fikk en meget lovende stilling ut av åpningen, men motstanderen forsvarte seg oppfinnsomt. Etter Sc6-e7 kunne Torbjørn fått vinststilling med Lxg7+ fulgt av Sd4-e6. I stedet vant han en bonde, men stillingen som oppsto var ikke så god for hvit som det kunne synes. Med bonde over i sluttspill med ulikefargede løpere og tårn hadde Torbjørn planer om å presse i lang tid (slik Magnus gjør og som regel vinner), men da han overså Lxh2+ var det remis med én gang.

 

Sist ferdig var Kenneth. Han fikk en ganske lik stilling ut av åpningen, men motstanderen brukte mye tid. Dette skulle straffe seg: Fra trekk 30 til 40 avgjorde Kenneth partiet med å avansere sine e- og f-bønder, hvilket hvit ikke fant noe godt forsvar mot med liten tid på klokka. Dermed seier i partiet og seier 4,5-1,5 i kampen.

 

En liten oppsummering av innsatsen. Vi endte på 6 lagpoeng og 21,5 individuelle poeng, hvilket ga 41. plass. Det er litt høyere enn vår forhåndsrangering, men plasseringen blir litt tilfeldig (hvis det hadde vært én runde til hadde vi antagelig møtt et godt lag, og muligens falt noen plasser på tabellen). Det gir nok et bedre inntrykk av innsatsen å se på spillernes prestasjoner. Torbjørn og Kenneth gjorde gode turneringer, begge scoret over forventet og går opp i rating. Frode og Silje gjorde det som forventet. Helsio og jeg gjorde det under forventet. Altså to over forventet, to som forventet og to under forventet. Konklusjonen må bli at dette var et normalresultat på alle måter. Kanskje vi kan være fornøyd med det, det er jo første gangen vi spiller e-cup.

 

OSS gjorde en god kamp i siste runde, men tapte 3,5-2,5 mot sterke Alkaloid fra Makedonia. Totalt ble det dermed 7 lagpoeng og 21,5 individuelle poeng. OSS gjorde en god turnering, kanskje hjelper det med europeisk rutine?

 

Nå ser vi frem til eliteserien, som begynner om to uker. For å komme til neste års e-cup må vi bli minst nr to. (OSS er allerede kvalifisert til neste års e-cup gjennom seieren i årets NM for klubblag, dersom de vinner eliteserien går nr to der til e-cupen.) Vi skal gi vårt beste for å klare det, for deltagelse i årets europacup har så absolutt gitt mersmak.